Szalagos fánk nagyon egyszerűen, elronthatatlanul recept
Hozzávalók:
- 2 dl meleg tej
- 1 dl meleg víz
- 7 g instant élesztő
- 2,5 evőkanál cukor
- 100 gramm liszt
Továbbá:
- 50 ml étolaj
- 1 mokkáskanál só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 350-370 g liszt (amennyit felvesz)
- 5-6 dl olaj a sütéshez
Elkészítése:
Egy tálba mérjük a meleg tejet és a meleg vizet. Legyen meleg, de ne forró. Hozzáadjuk az instant élesztőt és a cukrot, majd legvégül a 100 gramm lisztet. Kézi habverővel elkeverjük.
Letakarjuk és 15-20 percig hagyjuk hogy az élesztő feljöjjön.
Aztán mehet hozzá az olaj, majd a só. Itt már kézzel dolgozzunk. Kicsit keverjük el, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet. Amikor már kicsit összeáll a tészta, adjuk hozzá a tojást is. Addig kell adagolni a lisztet, amíg a nokedli állagú tésztánkból jól kezelhető tészta nem lesz. Szükség esetén pótoljuk.
Letakarjuk és 50 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát jól átgyúrjuk, azután kb 1 cm vastagra nyújtjuk. Lisztezzünk nagyon vékonyan alá.
Pohárral vagy pogácsa szaggatóval szaggassuk ki. Konyharuhára tesszük a fánkokat, kicsi helyet hagyva köztük, majd lefedjük egy másik konyharuhával és kelesztjük további 20 percet. Azért jobb konyharuhát használni, mert így tuti nem ragad le. Próbáltam szilikonos lapon is, de jóval nehezebben tudtam felszedni.
Bő olajban kisütjük a fánkokat. Amikor még beletesszük, akkor olyan kicsinek tűnnek, de az olajban duplájára nőnek majd és szalagos is lesz. Semmi egyéb művelet nincs vele, simán kisütjük. Hamar sülnek majd.
Porcukorral, lekvárral vagy akár töltve is található.
Jó étvágyat hozzá!