Szalagos fánk recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 70 dkg finomliszt
- 5 púpozott evőkanál porcukor
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 7 dkg olvasztott vaj
- 1/2 dl rum
- 4-4,5 dl tej
- 3,5 dkg friss élesztő
- 1 vanília rúd kikapart belseje
- 1 narancs héja reszelve
A sütéshez:
- olaj
A tálaláshoz:
- lekvár és porcukor
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a kevés cukorral elkevert 4 dl langyos tejben.
Egy tálba tálba tesszük a többi hozzávalót, majd az élesztős tejet is és lágy tésztát dagasztunk. Dagasztás közben figyeljük a tésztát, ha kell, még adhatunk hozzá kevés tejet.
Letakarva duplájára kelesztjük nagyjából 40 perc alatt.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk. 6,5 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat belőle. A maradékot összegyúrjuk, nyújtjuk és kiszaggatjuk, körülbelül 30 db fánk lesz belőle.
Letakarva pihentetjük fél órán keresztül.
Egy nagyobb, fedeles lábosban olajat melegítünk, legalább kétujjnyi magasan legyen benne. Kis lángon sütjük a fánkokat, mert különben nagyon hamar megég kívül, belül pedig nyers marad.
Sütés előtt a fánkok közepét benyomjuk az ujjunkkal és a lyukkal lefelé tesszük az olajba. Fedő alatt sütjük nagyjából 1,5 percig, majd megfordítva, fedő nélkül a másik oldalukat is ennyi ideig sütjük.
A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajt leitassuk róluk.
Porcukorral meghintve, frissen tálaljuk, lekvárt adunk mellé.