Sütőtökös csíkos kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg rétesliszt
- 3 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 3 ek cukor
- 1 kk só
- 5 dkg margarin
- 1 evőkanál olaj
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 15 dkg megsütött sütőtökpüré
- 3 ek liszt
- 2 púpos ek cukrozatlan kakaópor
- 2 ek tej
- 1 evőkanál cukor
- 2-3 ek olaj a forma kikenéséhez
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
- 1 teáskanál olaj a lekenéshez
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy evőkanál cukorral.
A liszteket egy tálba öntjük. Beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a tojássárgákat, a margarint és alaposan kidagasztjuk.
A kidagasztott tésztát két részre osztjuk. Az egyikhez adjuk a megsütött és villával pürésített sütőtököt. Mivel így a tészta nagyon lágy lesz, ezért még szórunk bele kb 3 evőkanál lisztet és jól összedolgozzuk.
A másik tésztához adunk 2 púpos ek cukrozatlan kakaóport és 2 ek tejet adunk, majd ezt is jól összegyúrjuk.
Mindkét tésztát konyharuhával letakarva, meleg helyen kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Két püspökkenyérformát kikenünk olajjal.
Mindkét tésztát közel azonos méretűre, téglalap alakúra nyújtjuk. A sütőtökös tésztát lekenjük tejszínnel, ráfektetjük a kakaósat, és a nyújtófával kicsit egymásra simítjuk. Szorosan feltekerjük, középen kettévágjuk és belefektetjük a formákba.
Meleg helyen további 45 percet kelesztjük.
Lekenjük olvasztott margarinnal. Előmelegített sütőben 170 fokon 30 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. Én egyszerre sütöttem a kettőt.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel és kb 10 percre letakarjuk egy konyharuhával.
Óvatosan kiborítjuk a formából és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.