Sütőtökös csíkos kalács

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
16 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 ek cukor
  • 1 kk só
  • 5 dkg margarin
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 tojássárgája
  • 15 dkg megsütött sütőtökpüré
  • 3 ek liszt
  • 2 púpos ek cukrozatlan kakaópor
  • 2 ek tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 2-3 ek olaj a forma kikenéséhez
  • 1 egész tojás a lekenéshez
  • 1 teáskanál olaj a lekenéshez

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy evőkanál cukorral.

A liszteket egy tálba öntjük. Beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a tojássárgákat, a margarint és alaposan kidagasztjuk.

A kidagasztott tésztát két részre osztjuk. Az egyikhez adjuk a megsütött és villával pürésített sütőtököt. Mivel így a tészta nagyon lágy lesz, ezért még szórunk bele kb 3 evőkanál lisztet és jól összedolgozzuk.

A másik tésztához adunk 2 púpos ek cukrozatlan kakaóport és 2 ek tejet adunk, majd ezt is jól összegyúrjuk.

Mindkét tésztát konyharuhával letakarva, meleg helyen kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Két püspökkenyérformát kikenünk olajjal.

Mindkét tésztát közel azonos méretűre, téglalap alakúra nyújtjuk. A sütőtökös tésztát lekenjük tejszínnel, ráfektetjük a kakaósat, és a nyújtófával kicsit egymásra simítjuk. Szorosan feltekerjük, középen kettévágjuk és belefektetjük a formákba.

Meleg helyen további 45 percet kelesztjük.

Lekenjük olvasztott margarinnal. Előmelegített sütőben 170 fokon 30 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. Én egyszerre sütöttem a kettőt.

A sütőből kivéve lekenjük tejjel és kb 10 percre letakarjuk egy konyharuhával.

Óvatosan kiborítjuk a formából és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.