Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Sütőtökkrém pite recept

Sütőtökkrém pite
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
15 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 20 dkg finomliszt
    • 10 dkg rizsliszt
    • 25 dkg margarin
    • 6 evőkanál jeges víz
    • 1 teáskanál vaníliaaroma
    • csipet só

    Krémhez:

    • 45 dkg sütőtökpüré
    • 3,5 dl tejszín
    • 15 dkg barnacukor
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 0,5 teáskanál fahéj
    • 0,5 teáskanál őrölt gyömbér
    • 1 kiskanál szerecsendió
    • 1 kiskanál őrölt szegfűszeg

    Elkészítése:

    Tészta:

    A kétféle lisztet és a sót összekeverjük, majd a hideg, kockázott margarinnal gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Kanalanként hozzáadjuk a hideg vizet, majd beleöntjük a vaníliaaromát és sima, kissé ragadós tésztát gyúrunk belőle.

    Ha a pite tetejét díszíteni szeretnénk, a tésztát háromnegyed és negyed arányban elosztjuk. Ha nem, akkor az egészet folpackba csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük.

    Krém:

    A sütőtököt puhára sütjük, majd a húsát botmixerrel pépesítjük. Az elkészült pürét tálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a tejszínt és a fűszereket, majd alaposan elkeverjük, amíg egynemű, krémes állagot kapunk.

    Elősütés:

    A pihentetett tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk és a piteformának megfelelő méretűre nyújtjuk. Ezután kivajazott, lisztezett formába (26 cm) simítjuk, majd villával megszurkáljuk.

    Sütőpapírt helyezünk rá, amibe babot vagy sütőgyöngyöt szórunk súlyként és előmelegített sütőben, 180 °C-on 15 percig sütjük, amíg a széle enyhén aranybarnás nem lesz.

    Töltés és sütés:

    A sütőpapírt és a súlyokat eltávolítjuk, majd a tésztába öntjük a sütőtökös krémet. Ha szeretnénk, a félretett tésztából falevélformákat vagy rácsot készíthetünk a tetejére.

    A pitét 200 °C-on 15 percig sütjük, majd a hőfokot 170 °C-ra csökkentve további 30 percig sütjük, amíg a töltelék megszilárdul. Szeletelés előtt hagyjuk langyosra hűlni és habtejszínnel tálaljuk.

    Tipp:

    A tésztába keverhetünk egy kevés őrölt mandulát vagy diót is, hogy még omlósabb legyen. A sütőtökös tölteléket ízlés szerint gazdagíthatjuk egy kevés mézzel vagy vaníliás cukorral. Másnap, amikor az ízek összeérnek, még finomabb lesz.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek