Sütőtökkrém pite recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg rizsliszt
- 25 dkg margarin
- 6 evőkanál jeges víz
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- csipet só
Krémhez:
- 45 dkg sütőtökpüré
- 3,5 dl tejszín
- 15 dkg barnacukor
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 0,5 teáskanál fahéj
- 0,5 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 kiskanál szerecsendió
- 1 kiskanál őrölt szegfűszeg
Elkészítése:
Tészta:
A kétféle lisztet és a sót összekeverjük, majd a hideg, kockázott margarinnal gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Kanalanként hozzáadjuk a hideg vizet, majd beleöntjük a vaníliaaromát és sima, kissé ragadós tésztát gyúrunk belőle.
Ha a pite tetejét díszíteni szeretnénk, a tésztát háromnegyed és negyed arányban elosztjuk. Ha nem, akkor az egészet folpackba csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük.
Krém:
A sütőtököt puhára sütjük, majd a húsát botmixerrel pépesítjük. Az elkészült pürét tálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a tejszínt és a fűszereket, majd alaposan elkeverjük, amíg egynemű, krémes állagot kapunk.
Elősütés:
A pihentetett tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk és a piteformának megfelelő méretűre nyújtjuk. Ezután kivajazott, lisztezett formába (26 cm) simítjuk, majd villával megszurkáljuk.
Sütőpapírt helyezünk rá, amibe babot vagy sütőgyöngyöt szórunk súlyként és előmelegített sütőben, 180 °C-on 15 percig sütjük, amíg a széle enyhén aranybarnás nem lesz.
Töltés és sütés:
A sütőpapírt és a súlyokat eltávolítjuk, majd a tésztába öntjük a sütőtökös krémet. Ha szeretnénk, a félretett tésztából falevélformákat vagy rácsot készíthetünk a tetejére.
A pitét 200 °C-on 15 percig sütjük, majd a hőfokot 170 °C-ra csökkentve további 30 percig sütjük, amíg a töltelék megszilárdul. Szeletelés előtt hagyjuk langyosra hűlni és habtejszínnel tálaljuk.
Tipp:
A tésztába keverhetünk egy kevés őrölt mandulát vagy diót is, hogy még omlósabb legyen. A sütőtökös tölteléket ízlés szerint gazdagíthatjuk egy kevés mézzel vagy vaníliás cukorral. Másnap, amikor az ízek összeérnek, még finomabb lesz.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »









