Sütőtökkrém pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
15 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
Tészta:

  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg rizsliszt
  • 25 dkg margarin
  • 6 evőkanál jeges víz
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • csipet só

Krémhez:

  • 45 dkg sütőtökpüré
  • 3,5 dl tejszín
  • 15 dkg barnacukor
  • 3 tojás
  • 0,5 teáskanál fahéj
  • 0,5 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 kiskanál szerecsendió
  • 1 kiskanál őrölt szegfűszeg

Elkészítése:

Tészta:

A kétféle lisztet és a sót összekeverjük, majd a hideg, kockázott margarinnal gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Kanalanként hozzáadjuk a hideg vizet, majd beleöntjük a vaníliaaromát és sima, kissé ragadós tésztát gyúrunk belőle.

Ha a pite tetejét díszíteni szeretnénk, a tésztát háromnegyed és negyed arányban elosztjuk. Ha nem, akkor az egészet folpackba csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük.

Krém:

A sütőtököt puhára sütjük, majd a húsát botmixerrel pépesítjük. Az elkészült pürét tálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a tejszínt és a fűszereket, majd alaposan elkeverjük, amíg egynemű, krémes állagot kapunk.

Elősütés:

A pihentetett tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk és a piteformának megfelelő méretűre nyújtjuk. Ezután kivajazott, lisztezett formába (26 cm) simítjuk, majd villával megszurkáljuk.

Sütőpapírt helyezünk rá, amibe babot vagy sütőgyöngyöt szórunk súlyként és előmelegített sütőben, 180 °C-on 15 percig sütjük, amíg a széle enyhén aranybarnás nem lesz.

Töltés és sütés:

A sütőpapírt és a súlyokat eltávolítjuk, majd a tésztába öntjük a sütőtökös krémet. Ha szeretnénk, a félretett tésztából falevélformákat vagy rácsot készíthetünk a tetejére.

A pitét 200 °C-on 15 percig sütjük, majd a hőfokot 170 °C-ra csökkentve további 30 percig sütjük, amíg a töltelék megszilárdul. Szeletelés előtt hagyjuk langyosra hűlni és habtejszínnel tálaljuk.

Tipp:

A tésztába keverhetünk egy kevés őrölt mandulát vagy diót is, hogy még omlósabb legyen. A sütőtökös tölteléket ízlés szerint gazdagíthatjuk egy kevés mézzel vagy vaníliás cukorral. Másnap, amikor az ízek összeérnek, még finomabb lesz.