Hozzávalók:
Tészta:
Krémhez:
Elkészítése:
A kétféle lisztet és a sót összekeverjük, majd a hideg, kockázott margarinnal gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Kanalanként hozzáadjuk a hideg vizet, majd beleöntjük a vaníliaaromát és sima, kissé ragadós tésztát gyúrunk belőle.
Ha a pite tetejét díszíteni szeretnénk, a tésztát háromnegyed és negyed arányban elosztjuk. Ha nem, akkor az egészet folpackba csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük.
A sütőtököt puhára sütjük, majd a húsát botmixerrel pépesítjük. Az elkészült pürét tálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a tejszínt és a fűszereket, majd alaposan elkeverjük, amíg egynemű, krémes állagot kapunk.
A pihentetett tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk és a piteformának megfelelő méretűre nyújtjuk. Ezután kivajazott, lisztezett formába (26 cm) simítjuk, majd villával megszurkáljuk.
Sütőpapírt helyezünk rá, amibe babot vagy sütőgyöngyöt szórunk súlyként és előmelegített sütőben, 180 °C-on 15 percig sütjük, amíg a széle enyhén aranybarnás nem lesz.
A sütőpapírt és a súlyokat eltávolítjuk, majd a tésztába öntjük a sütőtökös krémet. Ha szeretnénk, a félretett tésztából falevélformákat vagy rácsot készíthetünk a tetejére.
A pitét 200 °C-on 15 percig sütjük, majd a hőfokot 170 °C-ra csökkentve további 30 percig sütjük, amíg a töltelék megszilárdul. Szeletelés előtt hagyjuk langyosra hűlni és habtejszínnel tálaljuk.
A tésztába keverhetünk egy kevés őrölt mandulát vagy diót is, hogy még omlósabb legyen. A sütőtökös tölteléket ízlés szerint gazdagíthatjuk egy kevés mézzel vagy vaníliás cukorral. Másnap, amikor az ízek összeérnek, még finomabb lesz.