Sonkás-gombás-sajtos batyu recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg sima liszt
- 1 db budafoki (5dkg) élesztő
- 1 ek zsír
- 1 nagy ek tejföl
- 2 dl langyos tej
pici só
Töltelékhez:
- 20 dkg gépsonka
- 20 dkg trappista sajt
- 20 dkg száraz parasztkolbász
- 3 db lila hagyma
- 2 db paradicsom
- 1 db érett piros tv paprika
- 1 kis doboz gombakonzerv
- csipet só
- csipet bors
- 1 kk morzsolt oregánó
Tetejére:
- 1 db felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- szezámmag
Elkészítése:
A lisztben elkeverjük a sót, kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt és egy kevés langyos tejjel felfuttatjuk.
Hozzáadjuk a tejfölt és a folyékony zsírt, majd további langyos tej adagolásával szép sima, puha gombóccá gyúrjuk és meleg helyre téve, letakarva 1 órát kelesztjük.
Miközben pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket.
A szeletelt gombát leszűrjük és lecsepegtetjük, a paradicsomot forró vízbe mártás után lehéjazzuk és a többi hozzávalóval együtt kisebb, körömnyi kockákra vágjuk és egy keverőtálba téve sóval, borssal, oregánóval fűszerezzük, majd jól összekeverjük. (Ízlés szerint chilivel is megszórhatjuk)
A megkelt tésztát lisztezett felületen fél cm vastagságú téglalapra nyújtjuk és 15cmx15cm-es kockákra felvágjuk.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
A tésztakockákon elosztjuk a tölteléket és az átlós sarkait gondosan összecsípve batyut formálunk belőlük.
Megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmal és sütőpapírral bélelt lemezre téve 20-22 perc alatt szép pirosra sütjük.
Még forrón rácsra tesszük és hagyjuk picit hűlni..
Ebédre (egy tányér forró leves után), ill. vacsorára, vagy másnap tízóraira remek választás.
Jó étvágyat kívánok!
box style=”info”]Egyik alkalommal megmaradt 2 nagyobb szelet sült tarja, amit felkockáztam és a gépsonka helyett azzal készítettem, úgy is nagyon finom volt! ;)[/box]