Alap pitetészta recept

Hozzávalók egy 23 cm-es piteformához:
Tészta:
- 40 dkg finomliszt
- 12 dkg cukor
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 20 dkg vaj
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
Töltelék:
- lehet alma (kb 3-4 alma hámozva, reszelve, ízlés szerint fahéj és cukor)
- lehet meggy (akár pudinggal felfőzve, vagy befőtt lecsepegtetve)
- lehet túró (kb 45 dkg, ízlés szerint cukor, citromhéj, mazsola, kevés tejföl)
Tetejére:
- 1 enyhén felvert
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
Először a tölteléket készítjük el, ki mit szeretne beletölteni. Ha felfőztük az almát vagy a meggyet, akkor hagyjuk kihűlni.
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk sütőpor, a tojásokat, sót és a cukrot, majd alaposan összegyúrjuk.
Két részre osztjuk. Az egyik tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, nagyobbra, mint a forma, majd beleigazítjuk a sütőformába úgy, hogy legyen pereme.
Kevés darált kekszet szórunk a lapra és ráterítjük egyenletesen a tölteléket.
A maradék tésztát is kinyújtjuk, majd rátesszük a formára és börbevágjuk vagy sodrófával végiggurítunk rajta, így a széle, ami nem kell le fog esni.
A leeső darabokat összegyúrjuk és ízlés szerint díszítjük vele a pite tetejét. Készíthetünk rácsot, különböző mintákat vagy a szélére csíkot.
Felvert tojással lekenjük, majd négány helyen megszurkáljuk.
180 fokra melegített sütőben kb 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »