Alap pitetészta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Alap pitetészta

Hozzávalók egy 23 cm-es piteformához:
Tészta:

  • 40 dkg finomliszt
  • 12 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 20 dkg vaj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só

Töltelék:

  • lehet alma (kb 3-4 alma hámozva, reszelve, ízlés szerint fahéj és cukor)
  • lehet meggy (akár pudinggal felfőzve, vagy befőtt lecsepegtetve)
  • lehet túró (kb 45 dkg, ízlés szerint cukor, citromhéj, mazsola, kevés tejföl)

Tetejére:

  • 1 enyhén felvert tojás

Elkészítése:

Először a tölteléket készítjük el, ki mit szeretne beletölteni. Ha felfőztük az almát vagy a meggyet, akkor hagyjuk kihűlni.

A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk sütőpor, a tojásokat, sót és a cukrot, majd alaposan összegyúrjuk.

Két részre osztjuk. Az egyik tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, nagyobbra, mint a forma, majd beleigazítjuk a sütőformába úgy, hogy legyen pereme.

Kevés darált kekszet szórunk a lapra és ráterítjük egyenletesen a tölteléket.

A maradék tésztát is kinyújtjuk, majd rátesszük a formára és börbevágjuk vagy sodrófával végiggurítunk rajta, így a széle, ami nem kell le fog esni.

A leeső darabokat összegyúrjuk és ízlés szerint díszítjük vele a pite tetejét. Készíthetünk rácsot, különböző mintákat vagy a szélére csíkot.

Felvert tojással lekenjük, majd négány helyen megszurkáljuk.

180 fokra melegített sütőben kb 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.