Omlós, élesztős tészta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 1 kg finomliszt
- 45 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 dkg só
- 3 dkg friss élesztő
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 27 dkg tej (pontosan ki kell mérni!)
Diós töltelék:
- 30 dkg kritálycukor
- 1 dl víz
- 0,5 kg darált dió
- ízlés szerint őrölt fahéj
Mákos töltelék:
- 30 dkg kritálycukor
- 1 dl víz
- 0,5 kg darált mák
- ízlés szerint ciromlé és reszelt citromhéj
- mazsola (aki szereti)
Kenés:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS szétválasztva
Elkészítése:
Tészta:
Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd.
Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverjük, de nem futtatjuk fel.
A maradék tejbe beletesszük a tojássárgákat és a sót.
A lisztet, a margarint, a porcukrot és az élesztős tejet, tojássárgájás tejet egy nagy tálba tesszük és jól begyúrjuk. A pontosan kimért anyagok miatt a tészta éppen olyan állagú lesz, mint amilyennek lennie kell, nem kell semmit hozzáadni ezeken kívül.
A tésztából 30 dkg-os darabokat mérünk ki. Ezekhez 25 dkg-os tölteléket használunk majd.
5 db 30 dkg-os tésztából nálam bejgli készült, a maradék tésztából pedig pozsonyi kifli.
A maradék tésztát 4 dkg-os részekre vágjuk, melyekhez 3 dkg tölteléket számítunk.
Töltelék:
A vizet a cukorral felforraljuk, majd leforrázzuk a mákot/diót és ízlés szerint ízesítjük. A tölteléket kihűtjük, majd kimérjük. Nálam az elkészített töltelékből 3 szál mákos és 2 szál diós bejgli készült, valamint 10 pozsonyi kifli.
Formázás:
A bejglihez a tésztákat egyenként kb 22*28 cm-es téglalappá nyújtjuk. 3-at mákkal, 2-őt dióval töltünk be. A hosszabbik oldalán kb fél cm-t elhagyunk, ide nem kenünk tölteléket. A rövidebb oldalit ráhajtjuk, majd feltekerjük.
A bejgliket tepsibe tesszük, egymástól kicsit távolabb, majd rögtön hűvös helyre tesszük, hogy ne kezdjenek el kelni.
A kiflikhez a tésztákat egyenként kisodorjuk, megtöltjük, feltekerjük, majd kifli alakúra hajlítjuk.
Lekenés:
Nagyon fontos a lekenés, hogy szép márványos felületű legyen.
Először a készre formázott beiglit vagy pozsonyi kiflit, amik már a sütő lemezen vannak, tojássárgájával vékonyan lekenjük és hűvös helyre rakjuk, hogy ne kezdjen el megkelni.
Miután megszáradt a felületén a tojás és nem ragad, lekenhetjük tojásfehérjével és hagyhatjuk melegebb helyen, mert elkezdjük keleszteni.
10-20 perces kelesztés után már láthatók a repedések a felületén és lehet készre sütni.
Sütés:
Mielőtt megsütnénk szurkáljuk meg.
Végül 160 fokon készre sütjük.
1 kg lisztből 6 rúd beiglit vagy 45 db pozsonyi kiflit tudunk készíteni. Nálam most 5 rúd bejgli és 10 db kifli sült ki.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »









