Omlós, élesztős tészta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 1 kg finomliszt
- 45 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 dkg só
- 3 dkg friss élesztő
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 27 dkg tej (pontosan ki kell mérni!)
Diós töltelék:
- 30 dkg kritálycukor
- 1 dl víz
- 0,5 kg darált dió
- ízlés szerint őrölt fahéj
Mákos töltelék:
- 30 dkg kritálycukor
- 1 dl víz
- 0,5 kg darált mák
- ízlés szerint ciromlé és reszelt citromhéj
- mazsola (aki szereti)
Kenés:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS szétválasztva
Elkészítése:
Tészta:
Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd.
Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverjük, de nem futtatjuk fel.
A maradék tejbe beletesszük a tojássárgákat és a sót.
A lisztet, a margarint, a porcukrot és az élesztős tejet, tojássárgájás tejet egy nagy tálba tesszük és jól begyúrjuk. A pontosan kimért anyagok miatt a tészta éppen olyan állagú lesz, mint amilyennek lennie kell, nem kell semmit hozzáadni ezeken kívül.
A tésztából 30 dkg-os darabokat mérünk ki. Ezekhez 25 dkg-os tölteléket használunk majd.
5 db 30 dkg-os tésztából nálam bejgli készült, a maradék tésztából pedig pozsonyi kifli.
A maradék tésztát 4 dkg-os részekre vágjuk, melyekhez 3 dkg tölteléket számítunk.
Töltelék:
A vizet a cukorral felforraljuk, majd leforrázzuk a mákot/diót és ízlés szerint ízesítjük. A tölteléket kihűtjük, majd kimérjük. Nálam az elkészített töltelékből 3 szál mákos és 2 szál diós bejgli készült, valamint 10 pozsonyi kifli.
Formázás:
A bejglihez a tésztákat egyenként kb 22*28 cm-es téglalappá nyújtjuk. 3-at mákkal, 2-őt dióval töltünk be. A hosszabbik oldalán kb fél cm-t elhagyunk, ide nem kenünk tölteléket. A rövidebb oldalit ráhajtjuk, majd feltekerjük.
A bejgliket tepsibe tesszük, egymástól kicsit távolabb, majd rögtön hűvös helyre tesszük, hogy ne kezdjenek el kelni.
A kiflikhez a tésztákat egyenként kisodorjuk, megtöltjük, feltekerjük, majd kifli alakúra hajlítjuk.
Lekenés:
Nagyon fontos a lekenés, hogy szép márványos felületű legyen.
Először a készre formázott beiglit vagy pozsonyi kiflit, amik már a sütő lemezen vannak, tojássárgájával vékonyan lekenjük és hűvös helyre rakjuk, hogy ne kezdjen el megkelni.
Miután megszáradt a felületén a tojás és nem ragad, lekenhetjük tojásfehérjével és hagyhatjuk melegebb helyen, mert elkezdjük keleszteni.
10-20 perces kelesztés után már láthatók a repedések a felületén és lehet készre sütni.
Sütés:
Mielőtt megsütnénk szurkáljuk meg.
Végül 160 fokon készre sütjük.
1 kg lisztből 6 rúd beiglit vagy 45 db pozsonyi kiflit tudunk készíteni. Nálam most 5 rúd bejgli és 10 db kifli sült ki.