Oliebollen (holland fánk) recept
Hozzávalók:
- 1 savanykás alma hámozva és reszelve
- 1 narancs reszelt héja (lehet citrom is)
- 15 dkg mazsola langyos vízbe áztatva
- 0,5 l tej
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 50 dkg liszt
- 5 dkg kandírozott citrom aprítva
- 1 tk só
- 1 tk fahéj
- 2 ek rum
A sütéshez:
- 4 dl étolaj
A tálaláshoz:
- fahéjjal elkevert porcukor
Elkészítése:
1 dl langyos tejben elkeverem a cukrot és az élesztőt. Egy tálba teszem a lisztet, sót, fahéjat, közepébe mélyedést készítek és oda öntöm a felfuttatott élesztőt.
A többi tejet is hozzáadom, majd kézi mixerrel alaposan kidolgoztatom vagy kézzel összegyúrom. Belekeverem a lecsepegtetett mazsolát, almát, kandírozott citromot, reszelt narancshéjat és a rumot.
Letakarom és egy órán át pihenni hagyom.
Egy nagyobb fazékba olajat öntök, legalább 2-3 ujjnyi vastagon, kb 180 fokra felmelegítem. Két kanál segítségével a lágy masszából gombócokat teszek az olajba, majd szép arany színűre sütöm mindkét.
Papírra szedem, hogy a felesleges olajt leitassam róla, majd fahéjas porcukorral megszórva tálalom.
Különleges, nagyon finom.