Oliebollen (holland fánk) recept

Hozzávalók:
- 1 savanykás alma hámozva és reszelve
- 1 narancs reszelt héja (lehet citrom is)
- 15 dkg mazsola langyos vízbe áztatva
- 0,5 l tej
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 50 dkg liszt
- 5 dkg kandírozott citrom aprítva
- 1 tk só
- 1 tk fahéj
- 2 ek rum
A sütéshez:
- 4 dl étolaj
A tálaláshoz:
- fahéjjal elkevert porcukor
Elkészítése:
1 dl langyos tejben elkeverem a cukrot és az élesztőt. Egy tálba teszem a lisztet, sót, fahéjat, közepébe mélyedést készítek és oda öntöm a felfuttatott élesztőt.
A többi tejet is hozzáadom, majd kézi mixerrel alaposan kidolgoztatom vagy kézzel összegyúrom. Belekeverem a lecsepegtetett mazsolát, almát, kandírozott citromot, reszelt narancshéjat és a rumot.
Letakarom és egy órán át pihenni hagyom.
Egy nagyobb fazékba olajat öntök, legalább 2-3 ujjnyi vastagon, kb 180 fokra felmelegítem. Két kanál segítségével a lágy masszából gombócokat teszek az olajba, majd szép arany színűre sütöm mindkét.
Papírra szedem, hogy a felesleges olajt leitassam róla, majd fahéjas porcukorral megszórva tálalom.
Különleges, nagyon finom.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »