Oliebollen (holland fánk)

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 savanykás alma hámozva és reszelve
  • 1 narancs reszelt héja (lehet citrom is)
  • 15 dkg mazsola langyos vízbe áztatva
  • 0,5 l tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg kandírozott citrom aprítva
  • 1 tk só
  • 1 tk fahéj
  • 2 ek rum

A sütéshez:

  • 4 dl étolaj

A tálaláshoz:

  • fahéjjal elkevert porcukor

Elkészítése:

1 dl langyos tejben elkeverem a cukrot és az élesztőt. Egy tálba teszem a lisztet, sót, fahéjat, közepébe mélyedést készítek és oda öntöm a felfuttatott élesztőt.

A többi tejet is hozzáadom, majd kézi mixerrel alaposan kidolgoztatom vagy kézzel összegyúrom. Belekeverem a lecsepegtetett mazsolát, almát, kandírozott citromot, reszelt narancshéjat és a rumot.

Letakarom és egy órán át pihenni hagyom.

Egy nagyobb fazékba olajat öntök, legalább 2-3 ujjnyi vastagon, kb 180 fokra felmelegítem. Két kanál segítségével a lágy masszából gombócokat teszek az olajba, majd szép arany színűre sütöm mindkét.

Papírra szedem, hogy a felesleges olajt leitassam róla, majd fahéjas porcukorral megszórva tálalom.

Különleges, nagyon finom.