Narancsos bukta recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 500 g finomliszt
- 25 g friss élesztő vagy 7 g szárított élesztő
- 250 ml langyos tej
- 80 g cukor
- 80 g olvasztott vaj
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- csipet só
Töltelék:
- 2 közepes narancs reszelt héja
- 100 g narancslekvár
- 2 evőkanál porcukor
Tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (kenéshez)
Elkészítése:
A langyos tejben elkeverjük az élesztőt egy evőkanál cukorral, majd lefedve meleg helyen felfuttatjuk. Közben a lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a csipet sót, és közepén egy mélyedést alakítunk ki. Beleöntjük a felfutott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojást. Először fakanállal, majd kézzel rugalmas, sima tésztát gyúrunk. Ha szükséges, egy kis lisztet vagy tejet adunk hozzá, hogy jól formálható legyen. A tésztát konyharuhával letakarva meleg helyen 1 órán át kelesztjük, amíg duplájára nő.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A narancsokat alaposan megmossuk, héjukat lereszeljük, és összekeverjük a narancslekvárral és a porcukorral. A tölteléket félretesszük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd körülbelül 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Ezt követően négyzetekre vágjuk, melyek mérete nagyjából 10×10 cm legyen. Mindegyik négyzet közepére egy teáskanálnyi tölteléket helyezünk, majd óvatosan feltekerjük úgy, hogy a végeit összecsípjük, és a töltelék ne tudjon kifolyni.
A megtöltött buktákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a hajtott résszel lefelé, és újra letakarjuk őket. További 20-30 percig pihentetjük, hogy a tészta ismét megkeljen.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A bukták tetejét felvert tojással vékonyan megkenjük, hogy szép, fényes színt kapjanak sütés közben. Körülbelül 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket, amíg az illatuk betölti a konyhát.
A kész buktákat érdemes rácsra helyezve kicsit hűlni hagyni, mielőtt tálaljuk. Frissen, még langyosan a legfinomabb, egy csésze tea vagy kávé mellé kínálva.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »