Narancsos bukta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 500 g finomliszt
  • 25 g friss élesztő vagy 7 g szárított élesztő
  • 250 ml langyos tej
  • 80 g cukor
  • 80 g olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • csipet só

Töltelék:

  • 2 közepes narancs reszelt héja
  • 100 g narancslekvár
  • 2 evőkanál porcukor

Tetejére:

  • 1 tojás (kenéshez)

Elkészítése:

 

A langyos tejben elkeverjük az élesztőt egy evőkanál cukorral, majd lefedve meleg helyen felfuttatjuk. Közben a lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a csipet sót, és közepén egy mélyedést alakítunk ki. Beleöntjük a felfutott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojást. Először fakanállal, majd kézzel rugalmas, sima tésztát gyúrunk. Ha szükséges, egy kis lisztet vagy tejet adunk hozzá, hogy jól formálható legyen. A tésztát konyharuhával letakarva meleg helyen 1 órán át kelesztjük, amíg duplájára nő.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A narancsokat alaposan megmossuk, héjukat lereszeljük, és összekeverjük a narancslekvárral és a porcukorral. A tölteléket félretesszük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd körülbelül 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Ezt követően négyzetekre vágjuk, melyek mérete nagyjából 10×10 cm legyen. Mindegyik négyzet közepére egy teáskanálnyi tölteléket helyezünk, majd óvatosan feltekerjük úgy, hogy a végeit összecsípjük, és a töltelék ne tudjon kifolyni.

A megtöltött buktákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a hajtott résszel lefelé, és újra letakarjuk őket. További 20-30 percig pihentetjük, hogy a tészta ismét megkeljen.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A bukták tetejét felvert tojással vékonyan megkenjük, hogy szép, fényes színt kapjanak sütés közben. Körülbelül 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket, amíg az illatuk betölti a konyhát.

A kész buktákat érdemes rácsra helyezve kicsit hűlni hagyni, mielőtt tálaljuk. Frissen, még langyosan a legfinomabb, egy csésze tea vagy kávé mellé kínálva.