Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Nagyi mákos veknije recept

Nagyi mákos veknije
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
24 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók 2 rúdhoz:
    A tésztához:

    • 60 dkg finomliszt
    • 2 marék cukor
    • 3 dl tej
    • egy nagy csipet só
    • 8 dkg margarin
    • 2 evőkanál olaj
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 3 dkg élesztő

    A kenéshez:

    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    A töltelékhez:

    • 30 dkg darált mák
    • 20 dkg porcukor

    A kalács mosdatásához:

    • 1 evőkanál cukor
    • 1 evőkanál víz

    Elkészítése:

    A tejet a cukorral meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt.

    Ha felfutott az élesztő, akkor hozzáadjuk a lisztet, a tojások sárgáját, sót és elkezdjük összeállítani a tésztát.

    Amikor összeállt a tészta, akkor apránként hozzáadjuk az olajos margarint és hólyagosra dagasztjuk.

    A tetejét megszórjuk liszttel, konyharuhával letakarjuk és 30 percig kelesztjük.

    A megkelt tésztát két részre osztjuk, majd gömbölyítjük és újabb 10 percig pihentetjük.

    Az egyik tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük kevés olajjal és rászórjuk a cukros mák felét egyenletesen és kicsit rányomkodjuk. A tészta két végét behajtjuk 1 cm szélesen, majd feltekerjük. A másik tésztát is ugyanígy készítjük el.

    Tepsibe tesszük az elkészült vekniket, felvert tojással lekenjük és 30 percig kelesztjük.

    180 fokra előmelegítjük a sütőt. A vekniket újra lekenjük a tojással és betoljuk a sütőbe 30 percre, ahol szép pirosra sütjük.

    Ha megsült, akkor langyosra hűtjük és csak ekkor szeleteljük fel.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá