Meggyes – túrós, kakaós kalácskoszorú recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 0,5 csomag szárított élesztő
- 1,5 dl tej
- 35 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1/2 dl étolaj
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 vaníliás cukor
- 2 ek kakaópor
A töltelékhez:
- 25 dkg tehéntúró
- 2 ek cukor
- 1 kisebb citrom reszelt héja
- 20 – 25 dkg magozott meggy +1 ek cukor
A tetejére:
- 1 db felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A lisztet, a cukrot, a kakaóport és az élesztőt összekeverjük.
A többi hozzávalókat hozzáadva jól kidagasztjuk, kelesztő tálba tesszük, majd duplájára kelesztjük.
A tölteléket elkészítjük. A túrót a cukorral krémesre keverjük. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját is.
A meggyet a cukorral összekeverjük, majd kifacsarjuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk.
Téglalap alakúra nyújtjuk.
A tölteléket a tészta közepétől indulva a felső részre kenjük. Megszórjuk a kifacsart meggyel.
Felülről lefelé haladva a tésztánkat feltekerjük. A formát jó vastagon vajjal kikenjük és a tésztát bele hajlítjuk.
30 percet hagyjuk még kelni a formában, felvert tojással lekenjük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük és a kalácsot 30-35 perc alatt készre sütjük.
Sütés közben a tetejét alufóliával befedjük, hogy a teteje meg ne égjen.
A megsült kalácsot 10 percet pihentetjük és a formából kiborítjuk.
Amikor kihűlt felszeleteljük, enyhén megszórjuk porcukorral.
Nagyon finom lett.