Meggyes – túrós, kakaós kalácskoszorú

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 0,5 csomag szárított élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 35 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 1/2 dl étolaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 ek kakaópor

A töltelékhez:

  • 25 dkg tehéntúró
  • 2 ek cukor
  • 1 kisebb citrom reszelt héja
  • 20 – 25 dkg magozott meggy +1 ek cukor

A tetejére:

  • 1 db felvert tojás

Elkészítése:
A lisztet, a cukrot, a kakaóport és az élesztőt összekeverjük.

A többi hozzávalókat hozzáadva jól kidagasztjuk, kelesztő tálba tesszük, majd duplájára kelesztjük.

A tölteléket elkészítjük. A túrót a cukorral krémesre keverjük. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját is.

A meggyet a cukorral összekeverjük, majd kifacsarjuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk.

Téglalap alakúra nyújtjuk.

A tölteléket a tészta közepétől indulva a felső részre kenjük. Megszórjuk a kifacsart meggyel.

Felülről lefelé haladva a tésztánkat feltekerjük. A formát jó vastagon vajjal kikenjük és a tésztát bele hajlítjuk.

30 percet hagyjuk még kelni a formában, felvert tojással lekenjük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük és a kalácsot 30-35 perc alatt készre sütjük.

Sütés közben a tetejét alufóliával befedjük, hogy a teteje meg ne égjen.

A megsült kalácsot 10 percet pihentetjük és a formából kiborítjuk.

Amikor kihűlt felszeleteljük, enyhén megszórjuk porcukorral.

Nagyon finom lett.