Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
A tetejére:
Elkészítése:
A lisztet, a cukrot, a kakaóport és az élesztőt összekeverjük.
A többi hozzávalókat hozzáadva jól kidagasztjuk, kelesztő tálba tesszük, majd duplájára kelesztjük.
A tölteléket elkészítjük. A túrót a cukorral krémesre keverjük. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját is.
A meggyet a cukorral összekeverjük, majd kifacsarjuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk.
Téglalap alakúra nyújtjuk.
A tölteléket a tészta közepétől indulva a felső részre kenjük. Megszórjuk a kifacsart meggyel.
Felülről lefelé haladva a tésztánkat feltekerjük. A formát jó vastagon vajjal kikenjük és a tésztát bele hajlítjuk.
30 percet hagyjuk még kelni a formában, felvert tojással lekenjük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük és a kalácsot 30-35 perc alatt készre sütjük.
Sütés közben a tetejét alufóliával befedjük, hogy a teteje meg ne égjen.
A megsült kalácsot 10 percet pihentetjük és a formából kiborítjuk.
Amikor kihűlt felszeleteljük, enyhén megszórjuk porcukorral.
Nagyon finom lett.