Meggyes bukta recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 80 dkg finomliszt
- 10 dkg porcukor
- 1 kiskanál kristálycukor
- 6-7 dl tej (liszttől függően)
- 5 dkg élesztő
- 5 dkg vaj (nem margarin)
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2,5 evőkanál rum (nem aroma)
Meggyes töltelékhez:
- 1,5 kg magozott meggy
- 5 dl meggylé (vagy víz)
- 40 g vaníliás pudingpor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- ízlés szerint cukor
Locsoláshoz:
- 2 dl langyos tej
- 1 evőkanál vaj
- 0,5 evőkanál kristálycukor
Tálaláshoz:
- porcukor
- vaníliás cukor
Elkészítése:
A lisztben keverjük el a sót és a porcukrot. A keverék közepére készítsünk egy kisebb mélyedést. A mélyedésbe tegyünk egy kiskanál kristálycukrot és morzsoljuk rá az élesztőt.
A tejből 1 dl-t melegítsünk fel, majd öntsük az élesztőre. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson 5-8 perc alatt.
Ha felfutott az élesztő, adjuk hozzá a tojások sárgáját. A maradék tejet melegítsük fel a vaj felével, majd apránként kezdjük el az élesztős liszthez adagolni. Adjuk hozzá a rumot, majd dagasszunk szép lágy tésztát. Elég lágy állagú tésztát kell kapnunk.
Tegyük letakarva meleg helyre, ahol 50-60 perc alatt duplájára kelesztjük.
A meggyet magozzuk ki, majd mossuk meg. A töltelékhez a meggyet 5dl vízzel, vagy a meggylével felfőzzük. Amikor felforrt, ízlés szerint cukorral ízesítjük.
A vaníliás pudingport keverjük simára egy kevés vízzel, majd a forró meggylével hőkiegyenlítjük, besűrítjük (jó sűrűnek kell lennie a meggy körül a krémnek, mert sütés közben még kicsit kiengedi a levét).
A megkelt tésztát sodrófával óvatosan nyújtsuk ki. Vágjuk négyzetekre és a négyzetek közepére tegyünk a meggyes töltelékből. Tekerjük fel bukta alakúra a tésztát.
Tegyük kivajazott sütőedénybe sorban egymás mellé és kenjük le olvasztott vajjal. Hagyjuk, hogy a bukták közé is jusson a vajból. Tegyük félre, meleg helyre keleszteni még egyszer 15-20 percre.
Előmelegített sütőben 170 C°-on 40-45 perc alatt süssük készre.
A kisült bukták tetejét kenjük le. A langyos tejben olvasszunk fel a vajat, majd keverjünk el benne a kristálycukrot.
A még forró buktákat kenjük le a cukros tejjel egy ecset segítségével. Nem baj, ha a folyadék kicsit befolyik bukták közé, ettől lesz puha még másnap is. Takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk kihűlni.
Tálaláskor szórjuk meg vaníliával elkevert porcukorral.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »