Meggyes bukta recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 80 dkg finomliszt
- 10 dkg porcukor
- 1 kiskanál kristálycukor
- 6-7 dl tej (liszttől függően)
- 5 dkg élesztő
- 5 dkg vaj (nem margarin)
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2,5 evőkanál rum (nem aroma)
Meggyes töltelékhez:
- 1,5 kg magozott meggy
- 5 dl meggylé (vagy víz)
- 40 g vaníliás pudingpor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- ízlés szerint cukor
Locsoláshoz:
- 2 dl langyos tej
- 1 evőkanál vaj
- 0,5 evőkanál kristálycukor
Tálaláshoz:
- porcukor
- vaníliás cukor
Elkészítése:
A lisztben keverjük el a sót és a porcukrot. A keverék közepére készítsünk egy kisebb mélyedést. A mélyedésbe tegyünk egy kiskanál kristálycukrot és morzsoljuk rá az élesztőt.
A tejből 1 dl-t melegítsünk fel, majd öntsük az élesztőre. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson 5-8 perc alatt.
Ha felfutott az élesztő, adjuk hozzá a tojások sárgáját. A maradék tejet melegítsük fel a vaj felével, majd apránként kezdjük el az élesztős liszthez adagolni. Adjuk hozzá a rumot, majd dagasszunk szép lágy tésztát. Elég lágy állagú tésztát kell kapnunk.
Tegyük letakarva meleg helyre, ahol 50-60 perc alatt duplájára kelesztjük.
A meggyet magozzuk ki, majd mossuk meg. A töltelékhez a meggyet 5dl vízzel, vagy a meggylével felfőzzük. Amikor felforrt, ízlés szerint cukorral ízesítjük.
A vaníliás pudingport keverjük simára egy kevés vízzel, majd a forró meggylével hőkiegyenlítjük, besűrítjük (jó sűrűnek kell lennie a meggy körül a krémnek, mert sütés közben még kicsit kiengedi a levét).
A megkelt tésztát sodrófával óvatosan nyújtsuk ki. Vágjuk négyzetekre és a négyzetek közepére tegyünk a meggyes töltelékből. Tekerjük fel bukta alakúra a tésztát.
Tegyük kivajazott sütőedénybe sorban egymás mellé és kenjük le olvasztott vajjal. Hagyjuk, hogy a bukták közé is jusson a vajból. Tegyük félre, meleg helyre keleszteni még egyszer 15-20 percre.
Előmelegített sütőben 170 C°-on 40-45 perc alatt süssük készre.
A kisült bukták tetejét kenjük le. A langyos tejben olvasszunk fel a vajat, majd keverjünk el benne a kristálycukrot.
A még forró buktákat kenjük le a cukros tejjel egy ecset segítségével. Nem baj, ha a folyadék kicsit befolyik bukták közé, ettől lesz puha még másnap is. Takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk kihűlni.
Tálaláskor szórjuk meg vaníliával elkevert porcukorral.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Fűszeres, színes, laktató: próbáld ki Mexikó ízeit! (x)
A mexikói konyha világszerte óriási népszerűségnek örvend, nem véletlenül.
Tovább olvasom »
9 ínycsiklandó ebéd ötlet, amikkel spórolhatsz egy kicsit!
Van amikor kevés pénzből kell okosan gazdálkodni. Ezekkel a finom és laktat
Tovább olvasom »
8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »