Mákos kiflik recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 16 nagyobb kiflihez:
Tészta:
- 60 dkg finomliszt
- 3 ek porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dl habtejszín
- 1,5 dl víz
- 5 dkg puha vaj
- 1 tk só
- 3 dkg friss élesztő
Töltelék:
- 1,5 dl víz
- 15 dkg cukor
- 20 dkg őrölt mák
- 1 mokkáskanál fahéj
- fél narancs reszelt héja
- 2 ek kandírozott narancshéj
Tetejére:
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS felverve
- 1 evőkanál szemes mák
Elkészítése:
A töltelék elkészítésével kezdjük. A vizet a cukorral felforraljuk, majd lassú tűzön 4-5 percig forrni hagyjuk.
Addig egy tálban elkeverjük az őrölt mákot, az őrölt fahéjat, a reszelt narancséjat és az apróra vágott kandírozott narancsot. Ezután ráöntjük a szirupot, alaposan elkeverjük és a tölteléket teljesen kihűtjük.
Fél dl langyos vízbe beleszórunk egy teáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk.
A tészta többi hozzávalóját egy tálba mérjük, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáadva puha tésztává gyúrjuk.
Letakarva duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát négy egyforma darabba vágjuk, mindből cipót formázunk.
A cipókat egyesével nagyobb körlappá nyújtjuk, majd egy pizzavágó segítségével 4 egyforma cikkre vágjuk. Minden háromszög aljára teszünk a töltelékből, majd a tésztát feltekerjük és kissé meghajlítjuk.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük, egymástól 2-3 cm távolságra. Letakarjuk és 25-30 percig kelni hagyjuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A megkelt kifliket egy egész, felvert tojással lekenjük, szemes mákkal finoman megszórjuk.
A tepsiket egymás után a forró sütőbe toljuk. Kb 22-25 perc a sütési idő.
Ha nem lenne elég a mákos töltelék, akkor sütésálló lekvárral, diós töltelékkel és túróval is tölthetjük. Ha kisebb kifliket szeretnénk, akkor vágjuk a kinyújtott cipókat több részre.