Mákos kiflik

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 16 nagyobb kiflihez:
Tészta:

  • 60 dkg finomliszt
  • 3 ek porcukor
  • 1 tojás
  • 2 dl habtejszín
  • 1,5 dl víz
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 tk só
  • 3 dkg friss élesztő

Töltelék:

  • 1,5 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg őrölt mák
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • fél narancs reszelt héja
  • 2 ek kandírozott narancshéj

Tetejére:

  • 1 egész tojás felverve
  • 1 evőkanál szemes mák

Elkészítése:

A töltelék elkészítésével kezdjük. A vizet a cukorral felforraljuk, majd lassú tűzön 4-5 percig forrni hagyjuk.

Addig egy tálban elkeverjük az őrölt mákot, az őrölt fahéjat, a reszelt narancséjat és az apróra vágott kandírozott narancsot. Ezután ráöntjük a szirupot, alaposan elkeverjük és a tölteléket teljesen kihűtjük.

Fél dl langyos vízbe beleszórunk egy teáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk.

A tészta többi hozzávalóját egy tálba mérjük, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáadva puha tésztává gyúrjuk.

Letakarva duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát négy egyforma darabba vágjuk, mindből cipót formázunk.

A cipókat egyesével nagyobb körlappá nyújtjuk, majd egy pizzavágó segítségével 4 egyforma cikkre vágjuk. Minden háromszög aljára teszünk a töltelékből, majd a tésztát feltekerjük és kissé meghajlítjuk.

A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük, egymástól 2-3 cm távolságra. Letakarjuk és 25-30 percig kelni hagyjuk.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A megkelt kifliket egy egész, felvert tojással lekenjük, szemes mákkal finoman megszórjuk.

A tepsiket egymás után a forró sütőbe toljuk. Kb 22-25 perc a sütési idő.

Ha nem lenne elég a mákos töltelék, akkor sütésálló lekvárral, diós töltelékkel és túróval is tölthetjük. Ha kisebb kifliket szeretnénk, akkor vágjuk a kinyújtott cipókat több részre.