Leopárd kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 2,5 dl tej
- 2 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 37,5 dkg finomliszt
- 2 dkg élesztő
Kakaós tésztához:
- 7 gramm cukrozatlan kakaópor
- 1,5 dl tej
Elkészítése:
1 dl cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba rakjuk a lisztet, a sót, a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt, elkezdjük összedolgozni, majd beledolgozzuk a vajat is és dagasztjuk.
Elfelezzük és a sárga tésztát tálba rakjuk, lefedjük folpackkal és meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Érdemes nagyobb tálba rakni, mert én mellé raktam a másik két kakaós tésztát is, de lehet külön-külön edényben is keleszteni.
A másik fél tésztára öntünk 1 dl tejet és rászórjuk az 5 gramm kakaóport, majd jól beledolgozzuk a tésztába.
Kivesszünk belőle 205 grammot és tálba rakjuk a sárga tészta mellé kelni.
A maradék tésztára öntjük a maradék tejet és rászórjuk a maradék kakaóport, jól összedolgozzuk. Ha kevésnek találjuk, akkor rakjuk bele még kakaóport. Ezt is berakjuk a két tészta mellé és kelesztjük 1 órán át.
Mikor megkelt mind a három féle tésztából 6 kis gombócot formázunk és picit hagyjuk kelni. Először a világosabb barna tésztából formálunk rudakat kb akkorát amekkora formában szeretnénk sütni.
Ovális alakúra kinyújtjuk a sötétebb kakaós tésztát és belecsomagoljuk a világosabbat, félrerakjuk. Elővesszük a világosabb tészta gombócokat és azokat is oválisra nyújtjuk majd belehelyezzük a sötétebbet amiben már benne van a világosabb és feltekerjük.
Kivajazott formába rakjuk a rudakat úgy, hogy 3 kerül legalulra, erre 2 és a tetejére 1. Folpackkal letakarva még kelesztjük 20-25 percig.
Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Berakjuk az előmelegített sütőbe és 25-30 perc alatt megsütjük.