Leopárd kalács recept
Hozzávalók egy 10*26 cm-es kalácsformához:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl tej (langyos)
- 1 cs szárított élesztő
- 4 ek kristálycukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 1 citrom lereszelt héja
- 5 dkg margarin (olvasztott)
- 1 kiskanál só
Kakaós tészta:
- 1+2 ek kakaópor (cukrozatlan)
- 1-2 ek tej (langyos)
Kenéshez:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (felvert)
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit (kivéve a kakaós tésztáét) egy tálba tesszük és jól összedolgozzuk, gyúrjuk (ha nagyon ragacsos a tészta, akkor tegyünk még hozzá lisztet).
Az összegyúrt tésztát három részre osztjuk, de úgy, hogy legyen egy nagyobb fehér gombócunk és kettő egyforma kisebb. A fehér tésztagombócot letakarjuk és félretesszük pihenni.
Az egyik kisebb gombóc tésztához adunk 1 ek kakaóport és 1 ek tejet, alaposan beledolgozzuk a tésztába, majd letakarjuk és félretesszük pihenni.
A másik kisebb gombóc tésztához 2 ek kakaóport és 2 ek tejet adunk, alaposan beledolgozzuk a tésztába, majd ezt is letakarjuk és szintén félretesszük pihenni. Kb 40 percig pihentetjük a tésztákat. (Van egy nagy fehér gombóc tésztánk és egy kisebb világosbarna és egy másik kisebb sötétbarna).
Pihentetés után mindegyik tésztát 8-8-8 egyforma részre vágjuk, amikből kis gombócoknak formázunk.
Először a világosabb kakaós gombócokat henger alakúra kisodorjuk (olyan hosszúra, amilyen hosszú a sütőformánk), majd a sötétebb kakaós tésztákat hosszúkás, ovális alakúra kinyújtjuk (olyan hosszúra, amilyen hosszú a sütőformánk), majd a fehér tésztákat is kinyújtjuk hosszúkás, ovális alakúra (ez is olyan hosszú legyen, amilyen hosszú a sütőformánk).
A világosbarna rudakat betekerjük a sötétbarna ovális alakú tésztába (a sötétbarna tészta széleit nedvesítsük meg, így a tészta széle összeragad), ezt pedig tekerjük bele a fehér ovális kinyújtott tésztába (a fehér tészta széleit nedvesítsük meg, így a tészta széle összeragad). Az összes tésztával így járunk el.
Kivajazott, lisztezett sütőformába egymás mellé és fölé helyezzük a kész rudakat, majd a felvert tojással lekenjük a tetejét.
170-180 fokon kb 40-45 percig sütjük (sütési idő felénél helyezzünk rá sütőpapírt, hogy ne nagyon barnuljon meg). Tűpróbát végezzünk!
Ha megsült, kiborítjuk a sütőformából egy deszkára és hagyjuk teljesen kihűlni, majd megszórjuk porcukorral a tetejét és szeletelhetjük is.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Kekszből álomdesszert – 8 variáció, amit ki kell próbálnod
Ha olyan desszertre vágysz, ami gyorsan elkészül, nem igényel sütőt, de még
Tovább olvasom »
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »









