Leopárd kalács recept

Hozzávalók egy 10*26 cm-es kalácsformához:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl tej (langyos)
- 1 cs szárított élesztő
- 4 ek kristálycukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 citrom lereszelt héja
- 5 dkg margarin (olvasztott)
- 1 kiskanál só
Kakaós tészta:
- 1+2 ek kakaópor (cukrozatlan)
- 1-2 ek tej (langyos)
Kenéshez:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (felvert)
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit (kivéve a kakaós tésztáét) egy tálba tesszük és jól összedolgozzuk, gyúrjuk (ha nagyon ragacsos a tészta, akkor tegyünk még hozzá lisztet).
Az összegyúrt tésztát három részre osztjuk, de úgy, hogy legyen egy nagyobb fehér gombócunk és kettő egyforma kisebb. A fehér tésztagombócot letakarjuk és félretesszük pihenni.
Az egyik kisebb gombóc tésztához adunk 1 ek kakaóport és 1 ek tejet, alaposan beledolgozzuk a tésztába, majd letakarjuk és félretesszük pihenni.
A másik kisebb gombóc tésztához 2 ek kakaóport és 2 ek tejet adunk, alaposan beledolgozzuk a tésztába, majd ezt is letakarjuk és szintén félretesszük pihenni. Kb 40 percig pihentetjük a tésztákat. (Van egy nagy fehér gombóc tésztánk és egy kisebb világosbarna és egy másik kisebb sötétbarna).
Pihentetés után mindegyik tésztát 8-8-8 egyforma részre vágjuk, amikből kis gombócoknak formázunk.
Először a világosabb kakaós gombócokat henger alakúra kisodorjuk (olyan hosszúra, amilyen hosszú a sütőformánk), majd a sötétebb kakaós tésztákat hosszúkás, ovális alakúra kinyújtjuk (olyan hosszúra, amilyen hosszú a sütőformánk), majd a fehér tésztákat is kinyújtjuk hosszúkás, ovális alakúra (ez is olyan hosszú legyen, amilyen hosszú a sütőformánk).
A világosbarna rudakat betekerjük a sötétbarna ovális alakú tésztába (a sötétbarna tészta széleit nedvesítsük meg, így a tészta széle összeragad), ezt pedig tekerjük bele a fehér ovális kinyújtott tésztába (a fehér tészta széleit nedvesítsük meg, így a tészta széle összeragad). Az összes tésztával így járunk el.
Kivajazott, lisztezett sütőformába egymás mellé és fölé helyezzük a kész rudakat, majd a felvert tojással lekenjük a tetejét.
170-180 fokon kb 40-45 percig sütjük (sütési idő felénél helyezzünk rá sütőpapírt, hogy ne nagyon barnuljon meg). Tűpróbát végezzünk!
Ha megsült, kiborítjuk a sütőformából egy deszkára és hagyjuk teljesen kihűlni, majd megszórjuk porcukorral a tetejét és szeletelhetjük is.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »