Lekváros-teljes kiőrlésű kifli recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 2 dl langyos tej (IR diéta esetén víz és 30%-os tejszín 1-1 arányú keveréke)
- 20 g friss élesztő
- 10 g negyedannyi ugyanannyi édesítő (vagy másmilyen, amilyet használunk)
- 1 nagy FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 50 g olvasztott és visszíhűtött vaj
- 12 dkg finomliszt
- 28 dkg teljes kiőrlésű liszt
- csipet só
Töltelék:
- kemény vagy sütésálló, cukormentes lekvár (nálam szilva)
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A liszteket, sót és az édesítőt a dagasztógép táljába mérjük. Hozzáadjuk az élesztős tejet és a vajat. A tojást felverjük, majd 3/4-ed részét a tésztához adjuk. A többit félretesszük a kenéshez.
A tészta hozzávalóiból sima felületű, rugalamas tésztát gyúrunk.
A kész tésztát letakarva kb 1 órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk és 10 egyenlő részre osztjuk, majd gombócokká formázzuk és letakarva kelesztjük kb 10 percig.
A gombócokat egyenként háromször alakúra nyújtjuk és a szélesebbik felére halmozunk a lekvárból (ízlés szerint másmilyen töltelék is kerülhet bele, ami sütés közben nem folyik ki), majd feltekerjük és kifli alakúra hajlítjuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és csak addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik.
A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk. A kifliket lekenjük a félretett tojással (ízlés szerint a tetejére szórhatunk egész mákot is).
Forró sütőbe tolva kb 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.