Lekváros/nutellás bukta recept
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 100 g kristálycukor
- 1 zacskó szárított élesztő
- egy nagy csipet só
- 250 ml tej
- 50 g olvasztott vaj
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Továbbá:
- zsír vagy olvasztott vaj
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál rum vagy aroma
- lekvár ás nutella
- porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet a cukorral, a sóval és az élesztővel. Ezután adjuk hozzá a tojást, a tejet és az olvasztott vajat a száraz keverékhez.
Jól dolgozzuk össze és gyúrjunk belőle jól kezelhető tésztát.
A tésztát enyhén meghintjük liszttel, letakarjuk és hagyjuk kelni körülbelül egy órán át.
Amikor a tészta térfogata megnő, akkor egy nyújtódeszkára borítjuk és körülbelül 1 cm vastagra nyújtjuk. Egy csészével köröket szaggatunk ki belőle.
Minden kiszaggatott tésztára egy kanálnyi lekvárt vagy nutellát teszünk. A tölteléket óvatosan belecsomagoljuk a tésztába.
A kész biktákat egy kiolajozott vagy zsírozott tepsibe sorakoztatjuk. A bukták tetejét is megkenjük olajjal vagy olvasztott vajjal.
45 percig kelesztjük, majd 160 fokon kb 50-60 perc alatt szép pirosra sütjük.
Amíg a bukták sülnek, addig egy evőkanál vajat és a rumot összeolvasztjuk. Ezzel a keverékkel még megkenjük a sütőből kivett buktákat, majd tálalaskor megszórjuk még egy kis porcukorral is.