Lekváros/nutellás bukta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 100 g kristálycukor
  • 1 zacskó szárított élesztő
  • egy nagy csipet só
  • 250 ml tej
  • 50 g olvasztott vaj
  • 2 tojás

Továbbá:

  • zsír vagy olvasztott vaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál rum vagy aroma
  • lekvár ás nutella
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet a cukorral, a sóval és az élesztővel. Ezután adjuk hozzá a tojást, a tejet és az olvasztott vajat a száraz keverékhez.

Jól dolgozzuk össze és gyúrjunk belőle jól kezelhető tésztát.

A tésztát enyhén meghintjük liszttel, letakarjuk és hagyjuk kelni körülbelül egy órán át.

Amikor a tészta térfogata megnő, akkor egy nyújtódeszkára borítjuk és körülbelül 1 cm vastagra nyújtjuk. Egy csészével köröket szaggatunk ki belőle.

Minden kiszaggatott tésztára egy kanálnyi lekvárt vagy nutellát teszünk. A tölteléket óvatosan belecsomagoljuk a tésztába.

A kész biktákat egy kiolajozott vagy zsírozott tepsibe sorakoztatjuk. A bukták tetejét is megkenjük olajjal vagy olvasztott vajjal.

45 percig kelesztjük, majd 160 fokon kb 50-60 perc alatt szép pirosra sütjük.

Amíg a bukták sülnek, addig egy evőkanál vajat és a rumot összeolvasztjuk. Ezzel a keverékkel még megkenjük a sütőből kivett buktákat, majd tálalaskor megszórjuk még egy kis porcukorral is.