Lekváros bukta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 60 dkg finomliszt
- 3,5 dl tej
- 3 ek cukor
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- csipet só
- 3 dkg élesztő
- 8 dkg olvasztott vaj vagy margarin
Töltelék:
- kb 30 dkg sűrű (szilva)lekvár
Kenéshez:
- 8 dkg olvasztott margarin
- 1 egész, felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, majd elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A liszthez adjuk a sót, a tojást, a tojássárgákat és az élesztős tejet, majd elkezdjük gyúrni. Mielőtt összeállna a tészta, hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró zsiradékot és lágy tésztát gyúrunk.
A tésztát letakarjuk és huzatmentes helyen kb 30 percig kelesztjük.
Ekkor kiborítjuk a tésztát egy vágódeszkára, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk és tetszőleges nagyságú négyzetekre vagy téglalapokra vágjuk, attól függ, mekkora buktákat szeretnénk.
A lekvárból teszünk a tészta egyik oldalára, sarkait ráhajtjuk, majd feltekerjük és egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelet tepsibe tesszük.
A többi tésztát is betöltjük és szorosan egymás mellé tesszük a buktákat. Ha mind kész, akkor olvasztott margarinnal lekenjük és kb 20 percig kelesztjük.
Utána felvert tojással megkenjük a buktákat és 180 fokos sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Még melegen kivesszük a tepsiből, majd langyosan, óvatosan szétszedjük.
Tálaláskor porcukorral meghinthetjük.