Lekváros bukta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 60 dkg finomliszt
  • 3,5 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 1 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • csipet só
  • 3 dkg élesztő
  • 8 dkg olvasztott vaj vagy margarin

Töltelék:

  • kb 30 dkg sűrű (szilva)lekvár

Kenéshez:

  • 8 dkg olvasztott margarin
  • 1 egész, felvert tojás

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, majd elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A liszthez adjuk a sót, a tojást, a tojássárgákat és az élesztős tejet, majd elkezdjük gyúrni. Mielőtt összeállna a tészta, hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró zsiradékot és lágy tésztát gyúrunk.

A tésztát letakarjuk és huzatmentes helyen kb 30 percig kelesztjük.

Ekkor kiborítjuk a tésztát egy vágódeszkára, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk és tetszőleges nagyságú négyzetekre vagy téglalapokra vágjuk, attól függ, mekkora buktákat szeretnénk.

A lekvárból teszünk a tészta egyik oldalára, sarkait ráhajtjuk, majd feltekerjük és egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelet tepsibe tesszük.

A többi tésztát is betöltjük és szorosan egymás mellé tesszük a buktákat. Ha mind kész, akkor olvasztott margarinnal lekenjük és kb 20 percig kelesztjük.

Utána felvert tojással megkenjük a buktákat és 180 fokos sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Még melegen kivesszük a tepsiből, majd langyosan, óvatosan szétszedjük.

Tálaláskor porcukorral meghinthetjük.