Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kovászolt cukkini sárgarépával, chilivel recept

Kovászolt cukkini sárgarépával, chilivel
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 2 kg cukkini
    • 3 sárgarépa
    • 2 nagyobb fej hagyma
    • nagy csokor kaporszár vagy friss kapor
    • 5 gerezd fokhagyma
    • 1 kisebb chili
    • 2 ek só
    • 2 szelet kenyér vagy 3 krumpli

    Elkészítése:

    A cukkinit meghámozzuk, egyforma hasábokra vágjuk. A hagymát felkarikázzuk, a sárgarépát hosszabb hasábokra vágjuk.

    A sárgarépát rövid ideig forró, sós vízben blansírozzuk, hogy kicsit puhuljon, de még roppanós maradjon. Ezt a vizet használhatjuk később az üveg felöntésére is.

    5 literes üvegbe rétegezzük a hozzávalókat, ügyelve a helykihasználásra. A hozzávalók mellé vagy közé 10-12 cm-es darabokra vágott kaporszárakat vagy friss kaprot dugdosunk. A megtisztított, feldarabolt fokhagymaszeleteket és a kettévágott chilit is beletesszük. Ha kenyérrel kovászolunk a tetejére, ha krumpliszeletekkel, az aljára, közepére és a tetejére is teszünk belőle.

    Felöntjük sós vízzel úgy, hogy a víz literéhez 1 evőkanál só kerüljön. Az öt literes üvegbe tapasztalatom szerint 2 evőkanálnyi kell. A répa blansírozását tehát tanácsos 2 liter vízben, 2 evőkanál sóval végezni. Az üveget a tetején, méretre vágott kaporszárakkal szorítjuk le.

    Jó időben 3 nap alatt lesz kész a kovászolás, ha krumplival készítjük 1 nappal tovább tart. Ha viszont krumplis kovászolást végzünk, annak leve kevésbé lesz zavaros, több ideig tárolható és a lé lehűtve kitűnő üdítő!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá