Kombe (kissé felturbózva) recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 1 kk só
- 1 kk kristálycukor
- 3 dl langyos tej
- 2 ek tejföl
- langyos víz
Töltelék:
- 15 dkg házi füstölt sonka
- kb. 25 cm házi füstölt kolbász
- 25 dkg gépsonka
- 15 dkg füstölt sajt
- 4 db közepes sonka hagyma
- 1 ek darált paprika (sózott) vagy 1 ek piros arany
Lapokat megkenni:
- 2 ek tejföl
- 3 ek kacsa,- vagy libazsír
Tetejére:
- 1/2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS és 1 ek tejföl keveréke
- szezámmag
- lenmag
- napraforgómag
Elkészítése:
A lisztben elkeverjük a sót és egy kis mélyedést készítve belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a cukorral összekevert langyos tejet és felfuttatjuk. Hozzáadjuk a tejfölt és pici adagokban hozzátéve a langyos vízzel összegyúrjuk. Egy sima, puha, lágy tásztát készítünk. 3 egyenló részre osztjuk, amiket gombóccá alakítunk és lisztezett felületre téve, letakarva pihentetjük, kelesztjük.
Amíg kel a tészta, a töltelékhez valókat készítjük elő.
A sonkákat vékony csíkokra (julien-re), a kolbászt karikára és a hagymát nagyobb kockákra vágjuk. A sajtot nagy lyukú reszelőn ráreszeljük és összekeverjük a darált paprikával, vagy piros arannyal. (ízlés szerint borsozhatjuk ill. chilivel is megszórhatjuk)
Az első tésztát kinyújtjuk kb. 1 cm vastag téglalap formára, megkenjük a tejföl és a kacsazsír keverék felével, majd rászórjuk a töltelék egyik felét és gondosan elosztjuk rajta.
Ezután a második tésztát is kinyújtjuk ugyanakkorára és rákenjük a maradék kacsazsíros tejfölt, végül a töltelék másik felét szintén egyformán elosztva rátesszük.
A harmadik tésztát is ugyanekkorára kisodorjuk, végül azzal zárjuk a sort.
A széleit kissé összenyomkodjuk az ujjunkkal és amennyire engedi, kissé sodrunk rajta, ezzel kinyomjuk a benne lévő levegőt.
Most jön a hajtogatás…
Egyik oldalát behajtjuk a feléig, ezután a szemben lévő oldalt is behajtjuk úgy, hogy a két vége találkozzon.
Ezután a másik két végével ugyanígy járunk el.
Óvatosan megfordítjuk és egy sütőpapírral bélelt lemezre helyezzük.
A tetejét megkenjük a tejföl és a tojás keverékével, majd vastagon megszórjuk a magvakkal.
Éles késsel, nem túl mélyen (kb. a feléig) 8 irányban egy csillag formát vágunk rajta és az így előkészített kombét legalább 10-15 percig pihentetjük.
Ezalatt a sütőt előmelegítjük 190 fokra és légkeveréssel sütjük kb. 40-45 percet.
Miután elkészült, 8-10 perc pihi után szeletelhető és fogyasztható.
Jó étvágyat kívánok!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »