Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kelesztés nélküli kifli recept

Kelesztés nélküli kifli
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
  • Hozzávalók

    A tésztához

    • 350 g búzaliszt (BL55)
    • 250 ml 2,8%-os tej
    • 25 g friss élesztő
    • 1 teáskanál só
    • 1 kávéskanál kristálycukor
    • 25 g olvasztott vaj

    A lekenéshez

    • 1 evőkanál tej

    Elkészítése:

    Élesztő felfuttatása

    A tejből kimérünk 1 dl-t, meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. 10 perc alatt felfuttatjuk.

    Tészta összeállítása

    A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Addig dagasztjuk, amíg rugalmas, egynemű tésztát kapunk. Ha túl lágy lenne, adhatunk hozzá még kb. 30–35 g lisztet.

    Formázás

    A tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyik részt kerek lappá nyújtjuk, majd négy részre vágjuk (először félbe, majd ismét félbe).

    Minden háromszöget vékonyra nyújtunk, majd a szélesebbik oldalától kezdve szorosan feltekerjük, ügyelve arra, hogy a hajtás alulra kerüljön. (A háromszög szélessége kb. egy arasznyi legyen, hogy a kifli ne maradjon túl vékony.)

    Sütés

    A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Amíg a sütő 200 °C-ra előmelegszik (alsó-felső sütés), a kiflik addig pihennek, ami épp elég idő a rövid kelesztéshez.

    Ezután a tetejüket megkenjük tejjel, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

    A kész kifliket rácson hagyjuk langyosra hűlni.

    Tipp

    Ha még puhább kifliket szeretnénk, a tejet részben helyettesíthetjük tejszínnel. A tetejét megszórhatjuk szezámmaggal vagy reszelt sajttal is. Frissen a legfinomabb, de zárható dobozban 1–2 napig is megőrzi a puhaságát.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek