Kelesztés nélküli kifli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók
A tésztához
- 350 g búzaliszt (BL55)
- 250 ml 2,8%-os tej
- 25 g friss élesztő
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál kristálycukor
- 25 g olvasztott vaj
A lekenéshez
- 1 evőkanál tej
Elkészítése:
Élesztő felfuttatása
A tejből kimérünk 1 dl-t, meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. 10 perc alatt felfuttatjuk.
Tészta összeállítása
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Addig dagasztjuk, amíg rugalmas, egynemű tésztát kapunk. Ha túl lágy lenne, adhatunk hozzá még kb. 30–35 g lisztet.
Formázás
A tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyik részt kerek lappá nyújtjuk, majd négy részre vágjuk (először félbe, majd ismét félbe).
Minden háromszöget vékonyra nyújtunk, majd a szélesebbik oldalától kezdve szorosan feltekerjük, ügyelve arra, hogy a hajtás alulra kerüljön. (A háromszög szélessége kb. egy arasznyi legyen, hogy a kifli ne maradjon túl vékony.)
Sütés
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Amíg a sütő 200 °C-ra előmelegszik (alsó-felső sütés), a kiflik addig pihennek, ami épp elég idő a rövid kelesztéshez.
Ezután a tetejüket megkenjük tejjel, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A kész kifliket rácson hagyjuk langyosra hűlni.
Tipp
Ha még puhább kifliket szeretnénk, a tejet részben helyettesíthetjük tejszínnel. A tetejét megszórhatjuk szezámmaggal vagy reszelt sajttal is. Frissen a legfinomabb, de zárható dobozban 1–2 napig is megőrzi a puhaságát.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »









