Hozzávalók
A tésztához
A lekenéshez
Elkészítése:
A tejből kimérünk 1 dl-t, meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. 10 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Addig dagasztjuk, amíg rugalmas, egynemű tésztát kapunk. Ha túl lágy lenne, adhatunk hozzá még kb. 30–35 g lisztet.
A tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyik részt kerek lappá nyújtjuk, majd négy részre vágjuk (először félbe, majd ismét félbe).
Minden háromszöget vékonyra nyújtunk, majd a szélesebbik oldalától kezdve szorosan feltekerjük, ügyelve arra, hogy a hajtás alulra kerüljön. (A háromszög szélessége kb. egy arasznyi legyen, hogy a kifli ne maradjon túl vékony.)
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Amíg a sütő 200 °C-ra előmelegszik (alsó-felső sütés), a kiflik addig pihennek, ami épp elég idő a rövid kelesztéshez.
Ezután a tetejüket megkenjük tejjel, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A kész kifliket rácson hagyjuk langyosra hűlni.
Ha még puhább kifliket szeretnénk, a tejet részben helyettesíthetjük tejszínnel. A tetejét megszórhatjuk szezámmaggal vagy reszelt sajttal is. Frissen a legfinomabb, de zárható dobozban 1–2 napig is megőrzi a puhaságát.