Kelesztés nélküli kifli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Kelesztés nélküli kifli

Hozzávalók

A tésztához

  • 350 g búzaliszt (BL55)
  • 250 ml 2,8%-os tej
  • 25 g friss élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1 kávéskanál kristálycukor
  • 25 g olvasztott vaj

A lekenéshez

  • 1 evőkanál tej

Elkészítése:

Élesztő felfuttatása

A tejből kimérünk 1 dl-t, meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. 10 perc alatt felfuttatjuk.

Tészta összeállítása

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Addig dagasztjuk, amíg rugalmas, egynemű tésztát kapunk. Ha túl lágy lenne, adhatunk hozzá még kb. 30–35 g lisztet.

Formázás

A tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyik részt kerek lappá nyújtjuk, majd négy részre vágjuk (először félbe, majd ismét félbe).

Minden háromszöget vékonyra nyújtunk, majd a szélesebbik oldalától kezdve szorosan feltekerjük, ügyelve arra, hogy a hajtás alulra kerüljön. (A háromszög szélessége kb. egy arasznyi legyen, hogy a kifli ne maradjon túl vékony.)

Sütés

A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Amíg a sütő 200 °C-ra előmelegszik (alsó-felső sütés), a kiflik addig pihennek, ami épp elég idő a rövid kelesztéshez.

Ezután a tetejüket megkenjük tejjel, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

A kész kifliket rácson hagyjuk langyosra hűlni.

Tipp

Ha még puhább kifliket szeretnénk, a tejet részben helyettesíthetjük tejszínnel. A tetejét megszórhatjuk szezámmaggal vagy reszelt sajttal is. Frissen a legfinomabb, de zárható dobozban 1–2 napig is megőrzi a puhaságát.