Fűszervajas bagett recept

Hozzávalók:
A bagetthez:
- 500 g liszt ( 375g BL80, 50g zabliszt és 75g fehér búzaliszt)
- 325 ml meleg víz
- 12 g só
- 1 csomag szárazélesztő
A zöldfűszer-vajhoz:
- 200 g vaj
- 1 csomag snidling
- 3-4 szár bazsalikom
- 4 gerezd fokhagyma
- 6-7 g só
Elkészítése:
A kenyérhez való hozzávalókból kézzel, vagy géppel egy sima tésztát dagasztunk. Egy fóliával letakarva hagyjuk 45 percig kelni.
Ezután kézzel hajtogatjuk: meghúzzuk a tésztát az egyik részén, majd a közepéhez visszahajtjuk, mint egy levelet. Ezt minden oldalról körbe-körbe elvégezzük. Még kétszer 45 percenként ismételjük ugyanezt.
Egy nem lisztezett felületre tesszük a tésztánkat, elosztjuk 4 egyforma részre. Szép kerekre gömbölyítjük őket, majd ismét 15 percig pihentetjük. (betakarva fóliával)
Ezután enyhén lelapítjuk a tésztát, és feltekerjük. Mindig csak egy kis daradot fogatunk oda az alsó tésztához, amit hosszában alaposan oda is nyomunk, majd gördítünk megint egy keveset rajta.
Amikor már szépen feltekertük, kisodorjuk olyan hosszúra, mint a bagett-sütőnk.
A formázott bagetteket az enyhén lisztes bagett-sütőlapra fektetjük, enyhén belisztezzük őket Betakarva ismét hagyjuk kb 30 percig pihenni.
Elömelegítjük a sütőt 230°-ra.
Mielőtt betesszük, befújjuk alaposan vízzel és egy éles késsel bevágjuk őket.
A középső sínen lévő rácsra tesszük a bagett-sütőt és sütjük. De nem készre!!! Csak kb 90%-ig sütjük meg és kivesszük a sütőből.
Egy rácson teljesen kihűtjük.
Közben elkészítjük a fűszeres vajat:
Minden hozzávalót egy botmixerrel, vagy egy késes aprítóval krémes állagúra aprítjuk.
A bagetteket srégen bevagdossuk, de vigyázzunk, ne vágjuk teljesen át.
Minden vágásba egy kis fűszeres vajat rakunk.
Most fagyasztózacskóba rakjuk őket és azonnal lefagyasztjuk.
Természetesen azonnal is készre lehet sütni.
Amikor szükségünk van a bagettre, kivesszük a fagyasztóból és 230°-on még úgy fagyosan kb 15 perc alatt piros ropogósra sütjük.
Nagyon finom!!!
Tipp:
Természetesen lehet másfajta lisztet is használni, de ha csak 80-as liszttel készítjük, ne öntsük bele az összes vizet. Minél világosabb, annál kevesebb vizet vesz fel a liszt.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Édesburgonya vásárlás és felhasználás – így hozd ki belőle a legtöbbet a konyhában(x)
Az édesburgonya – vagy ahogy sokan nevezik, batáta – egyre gyakrabban kerül
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »