Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kenyérsütés házilag recept

Kenyérsütés házilag
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
20 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 67 dkg kenyérliszt
    • 42 dkg víz
    • 42 g olívaolaj
    • 1,5 teáskanál só
    • 25 g friss élesztő

    Elkészítése:

    Egy keverőtálba beleöntjük a hideg vizet (nem hűtő hideg), olívaolajat, belemorzsoljuk a friss élesztőt, majd hozzáadjuk a lisztet és a sót is.

    Legalább 10-12 percig dagasztjuk, amíg szépen összeáll a tésztánk.

    Ezt követően a tálban hagyva letakarjuk, nem csak konyharuhával, hanem nylonnal is, de akár zacskóba is húzhatjuk a tálat, így nem fog kiszáradni, megbőrösödni a tészta felülete. Addig pihentetjük nem túl meleg helyen, míg lassan 2x-2,5x-es méretűre nő. Ez kb 1-1,5 óra.

    A pihentetést követően kiborítjuk a tésztát egy felületre és megformázzuk. Utána átrakjuk egy sütőpapírra a kenyerünket és letakarva 2x-es méretűre kelesztjük kb 1 óra alatt.

    Közben 220 fokra előmelegítjük a sütőt, benne azzal a felülettel amin vagy amiben sütjük (tepsi, kő, vasedény stb) és gőzösítjük a sütőteret. Amennyiben pl. jénai, öntöttvas edényben sütjük fedővel, úgy abban az esetben nem kell külön gőzösíteni a sütőteret

    Amikor megkelt a duplájára, utána belisztezzük a tetejét és 2-3 helyen, 45 fokos szögben tartva egy éles kést, bevagdossuk kb 2 cm mélyen a felületét.

    A felmelegedett sütőből kivesszük a forró pl tepsit, edényt stb. és áthúzzuk/belarakjuk sütőpapírostól a bevagdosott kenyeret. 20 percig sütjük gőzös térben (ha edényben sütjük, akkor ez azt jelenti, hogy fedővel), majd a 20 percet követően megszüntetjük a gőzösítést, kivesszük a vízzel teli edényt a sütő aljából (ha edényben sütöttük, akkor ez azt jelenti, hogy levesszük a fedőt) és további 40-50 percen keresztül sütjük, de már csak 190 fokon.

    Fontos, hogy a kenyér a sütőben összesen legalább 1 óra–1 óra 10 percet töltsön el a sütőben, hiszen így tud megfelelően kiszáradni/megsülni a héja, amely által a hűlés közben szépen ki tud majd cserepesedni. Ha nem tölt elég időt a sütőben, vékony lesz a héja, nem fog eléggé kiszáradni, ezáltal nem fog kirepedezni. Értelem szerűen, ha ennyi idő alatt nagyon megsülne a kenyerünk, mert a sütőnk jobban süt, akkor vegyük lejjebb a sütő hőmérsékletét, tapasztaljuk ki a saját sütőnket. pl. 220/190 helyett első körben 210/180 stb. A kenyeret igyekezzünk minél lejjebb rakni a sütőben, főleg, ha fentről jobban égeti a kenyerünk tetejét.

    Miután megsült a kenyér, kirakjuk egy rácsra és megvárjuk, hogy kihűljön.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá