Kelt tészta tejszínnel (kalácshoz) recept
Ők is elkészítették
Elkészítése:
A tejszínt, 75 ml tejet és a cukrot langyosra melegítjük, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
Közben egy edénybe kimérjük a lisztet és elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a tojást és egynek a sárgáját, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket, majd elkezdjük összeállítani a tésztát. Ha keménynek érezzük a tésztát, akkor adjuk hozzá a maradék tejet is. A liszt minősége befolyásolja, hogy szükség lesz-e rá.
Ha szépen összeállt a tészta, akkor jöhet 10-15 perc dagasztás. A tészta összeállítását és dagasztását is végezhetjük kézzel és géppel is.
Amint a tészta felülete szép selymes, akkor letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztából ízlés szerint készíthetünk kalácsokat, édes és sós péksüteményeket.
Sütés előtt felvert tojással lekenjük, majd 180 fokon szép pirosra sütjük kelesztés után.