Kelt tészta tejszínnel (kalácshoz)

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 200 ml 30 %-os tejszín
  • 75-100 ml tej
  • 3 ek cukor
  • egy nagy csipet só
  • 1 egész tojás
  • 1 tojásnak a sárgája
  • 500 g finomliszt
  • 25 g friss élesztő

Kenéshez:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

A tejszínt, 75 ml tejet és a cukrot langyosra melegítjük, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.

Közben egy edénybe kimérjük a lisztet és elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a tojást és egynek a sárgáját, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket, majd elkezdjük összeállítani a tésztát. Ha keménynek érezzük a tésztát, akkor adjuk hozzá a maradék tejet is. A liszt minősége befolyásolja, hogy szükség lesz-e rá.

Ha szépen összeállt a tészta, akkor jöhet 10-15 perc dagasztás. A tészta összeállítását és dagasztását is végezhetjük kézzel és géppel is.

Amint a tészta felülete szép selymes, akkor letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztából ízlés szerint készíthetünk kalácsokat, édes és sós péksüteményeket.

Sütés előtt felvert tojással lekenjük, majd 180 fokon szép pirosra sütjük kelesztés után.