Kelt prósza meggyel, dióval recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 60 dkg finomliszt
- 1 dkg só
- 8 dkg zsír vagy margarin
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4,5 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 3 ek cukor
A tészta tetejére:
- 20 ml langyos tej
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 ek olvasztott vaj
- 30 dkg magozott meggy
- 10 dkg vágott dió
- 1 ek kristálycukor
Elkészítése:
2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket felverjük kemény habbá verjük a sóval.
A többi hozzávalót összekeverjük a robotgép dagasztójával, majd az élesztős tejet is hozzáadjuk és jól összedolgozzuk a tejjel, hogy lágy, hólyagos tésztát kapjunk, majd beleforgatjuk a tojások habját lazán.
Kizsírozott, lisztezett, 20*30 cm-es tepsibe öntjük. Meleg helyen 30 perc alatt duplájára kelesztjük.
A tejet a vaníliás cukorral elkeverjük, majd felmelegítjük. Ekkor meglocsoljuk a tésztát a vaníliás tejjel, majd az olvasztott vajjal. A meggyet a dióval, cukorral összekeverjük és egyenletesen rászórjuk.
190 fokra melegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Javaslom egy ennél nagyobban sütni, mert nagyon magas lett, tovább tart a sütés is.
Kockákra szeleteljük, porcukorral meghintjük.
Jó étvágyat a finomsághoz!