Kelt prósza meggyel, dióval

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 60 dkg finomliszt
  • 1 dkg só
  • 8 dkg zsír vagy margarin
  • 2 tojás
  • 4,5 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3 ek cukor

A tészta tetejére:

  • 20 ml langyos tej
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 ek olvasztott vaj
  • 30 dkg magozott meggy
  • 10 dkg vágott dió
  • 1 ek kristálycukor

Elkészítése:

2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket felverjük kemény habbá verjük a sóval.

A többi hozzávalót összekeverjük a robotgép dagasztójával, majd az élesztős tejet is hozzáadjuk és jól összedolgozzuk a tejjel, hogy lágy, hólyagos tésztát kapjunk, majd beleforgatjuk a tojások habját lazán.

Kizsírozott, lisztezett, 20*30 cm-es tepsibe öntjük. Meleg helyen 30 perc alatt duplájára kelesztjük.

A tejet a vaníliás cukorral elkeverjük, majd felmelegítjük. Ekkor meglocsoljuk a tésztát a vaníliás tejjel, majd az olvasztott vajjal. A meggyet a dióval, cukorral összekeverjük és egyenletesen rászórjuk.

190 fokra melegített sütőben tűpróbáig sütjük.

Javaslom egy ennél nagyobban sütni, mert nagyon magas lett, tovább tart a sütés is.

Kockákra szeleteljük, porcukorral meghintjük.

Jó étvágyat a finomsághoz!