Kapros túrós batyu recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg margarin
Töltelékhez:
- 30 dkg túró
- 2 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 ek búzadara
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 nagy csokor friss kapor
Továbbá:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS lekenni
- 2 ek tej az átgőzöléshez
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és egy evőkanál cukorral hagyjuk felfutni. A lisztet elkeverjük a sóval és hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és az olvasztott margarinnal rugalmas tésztát dagasztunk.
Meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
Közben a megtisztított kaprot apróra vágjuk és az áttört túróval, a cukrokkal, a búzadarával és a tojással elkeverjük.
A megkelt tésztát téglalap alakúra és kisujjnyi vastagra elnyújtjuk.
12 részre vágjuk és a tészták közepére rakva egyenletesen elosztjuk a tölteléket.
A batyuk sarkát összefogjuk és kicsit összenyomjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. A sütőt előmelegítjük és közben a batyukat letakarva legalább 20 percet kelesztjük.
Ezután lekenjük egy kissé felvert tojással. 180 fokon hőlégkeveréssel kb 15 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve azonnal lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk pár percet átgőzölni. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
A hétvégén Párom Anyukájától kaptunk egy nagy zacskó friss kaprot, amit a kertjükben szedtek. Nagyon örültünk neki, mert a sajátunkat már felhasználtuk. Az egyik kedvenc péksütinket sütöttem meg, amibe most jó sok kapor is került. Nagyon puha, foszlós lett, csak úgy etette magát. Alig győztük kivárni, hogy hűljön egy keveset és falatozzuk.