Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mákos guba recept

Mákos guba
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 2,5 dkg élesztő
    • 2,5 dl langyos tej
    • 0,5 kg rétesliszt
    • 1 kk cukor
    • 10 dkg margarin
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 10 dkg porcukor
    • 5 dkg margarin a tepsi kenéséhez

    Töltelékhez:

    • 20 dkg darált mák
    • 20 dkg porcukor
    • 1 dl tej
    • 1 citrom reszelt héja

    Öntethez:

    • 8 dl tej
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 3 púpos evőkanál liszt
    • 10 dkg cukor

    Elkészítése:

    Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben. A liszthez adjuk hozzá a tojások sárgáját, sót, olvasztott margarint, a porcukrot, és az élesztős tejet. Végül a maradék langyos tejet is adjuk hozzá. Gyúrjuk jól össze és kelesszük duplájára.

    Ha megkelt kinyújtjuk kb 1 cm vastagra és közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A tepsit kivajazzuk, egymás mellé leterítünk egy sor kiszaggatott tésztát, erre rárakjuk a mákos tölteléket, és újra egy sor tészta. 10 percig kelesztjük, aztán megkenjük tojás sárgájával a tetejét és közepes hőfokon sütjük (180 fokon, aranybarnára).

    A mákhoz keverjük hozzá a cukrot. A tejet felrakjuk főni, hozzáreszeljük a citrom héját, ha felforrt, hozzáadjuk a cukros mákot. Kb 3 percig forraljuk és ezt simítjuk rá a tésztára.

    Az öntethez 6 tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforralunk. A maradék 2 dl tejben elkeverjük a tojás sárgáját és a lisztet, majd a felforrt tejhez adjuk. Sűrűre főzzük. A kész guba mellé tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá