Mákos guba

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 0,5 kg rétesliszt
  • 1 kk cukor
  • 10 dkg margarin
  • 2 tojás sárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg margarin a tepsi kenéséhez

Töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg porcukor
  • 1 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja

Öntethez:

  • 8 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 3 púpos evőkanál liszt
  • 10 dkg cukor

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben. A liszthez adjuk hozzá a tojások sárgáját, sót, olvasztott margarint, a porcukrot, és az élesztős tejet. Végül a maradék langyos tejet is adjuk hozzá. Gyúrjuk jól össze és kelesszük duplájára.

Ha megkelt kinyújtjuk kb 1 cm vastagra és közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A tepsit kivajazzuk, egymás mellé leterítünk egy sor kiszaggatott tésztát, erre rárakjuk a mákos tölteléket, és újra egy sor tészta. 10 percig kelesztjük, aztán megkenjük tojás sárgájával a tetejét és közepes hőfokon sütjük (180 fokon, aranybarnára).

A mákhoz keverjük hozzá a cukrot. A tejet felrakjuk főni, hozzáreszeljük a citrom héját, ha felforrt, hozzáadjuk a cukros mákot. Kb 3 percig forraljuk és ezt simítjuk rá a tésztára.

Az öntethez 6 tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforralunk. A maradék 2 dl tejben elkeverjük a tojás sárgáját és a lisztet, majd a felforrt tejhez adjuk. Sűrűre főzzük. A kész guba mellé tálaljuk.