Kakaós kelt csavart recept

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 2 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg margarin
Töltelékhez:
- 2 csapott ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csapott ek cukrozatlan kakaópor
- 2-3 ek olaj
Továbbá:
- 2-3 ek tej lekenni
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, meghintjük egy kevés cukorral, majd hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást. Az olvasztott margarint fokozatosan adagolva rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Közben két nagyméretű tepsit sütőpapírral kibélelünk. A töltelékhez a cukrokat kikeverjük a kakaóporral.
A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra és kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk.
Lekenjük olajjal.
Képzeletben a tésztát vízszintesen két részre osztjuk, az alsó felére szórjuk a tölteléket és a felső részt ráhajtjuk.
Kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat az előkészített tepsibe átemeljük, majd a két végüket ellentétes irányba párszor megcsavarjuk.
Letakarva addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik, kb. 15 percig. A csavarok két végét érdemes picit ujjal lenyomni, hogy sütés közben ne emelkedjenek fel.
180 fokra előmelegített sütőbe tolva kb. 12 percig sütjük hőlégkeveréssel.
A sütőből kivéve azonnal lekenjük tejjel és kb. 10 percig hagyjuk konyharuhával letakarva átgőzölni.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
Most, hogy már csípősebb az idő, jól esik a sütőt is begyújtani. Ez az egyszerű kelt kalács a kakaós csiga után a második legnagyobb családi kedvenc. Jöhet reggelire vagy uzsonnára egyaránt. Még másnap is kellemesen puha, ezért még iskolai elemózsiaként is megállja a helyét.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »