Házi pita recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 400 g finomliszt
- 250-300 ml víz
- 4 g friss élesztő
- 2 tk só
Elkészítése:
Az élesztőt belemorzsoljuk a vízbe és elkeverjük. Ehhez adagoljuk a lisztet és kézzel elkezdjük összegyúrni közben hozzáadjuk a sót is. A tészta kissé ragacsos, de ne ijedjünk meg.
Takarjuk le és 10 percig pihentetjük.
Utána meghajtogatjuk a tésztát úgy, hogy a szélébe belecsípünk és középre hajtjuk, összesen 8-szor, szépen körben. Ezt a folyamatot még kétszer ismételjük meg, mindig 10 perces pihentetéssel. Az utolsó hajtogatás után 1 órát kelesztjük a tésztát.
Ha duplájára kelt, kiborítjuk egy enyhén lisztezett deszkára, óvatosan téglalapot formázunk belőle ügyelve, hogy a levegőt ne nyomjuk ki a tésztából. 6 részre osztjuk és gömböket formázunk belőle úgy, hogy a tészta széleit a közepére csippentjük, amíg gömbölyű formája nem lesz. Jól lezárjuk az illesztésnél és konyharuhával letakarva pihentetjük 10-15 percig.
Amíg pihen a tészta, egy tepsivel együtt előmelegítjük a sütőt 230 fokra. Enyhén lisztezett deszkán fél centiméter vastagra nyújtjuk a gombócokat és 10 percig letakarva pihentetjük. A kinyújtott tésztalapokat megszórjuk kevés liszttel és bedobáljuk a sütőben felmelegített tepsire.
10-15 perc alatt aranybarnára sütjük a pitákat. Még melegen nedves konyharuhába bugyoláljuk, így nem fognak kiszáradni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »