Házi pita recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 400 g finomliszt
- 250-300 ml víz
- 4 g friss élesztő
- 2 tk só
Elkészítése:
Az élesztőt belemorzsoljuk a vízbe és elkeverjük. Ehhez adagoljuk a lisztet és kézzel elkezdjük összegyúrni közben hozzáadjuk a sót is. A tészta kissé ragacsos, de ne ijedjünk meg.
Takarjuk le és 10 percig pihentetjük.
Utána meghajtogatjuk a tésztát úgy, hogy a szélébe belecsípünk és középre hajtjuk, összesen 8-szor, szépen körben. Ezt a folyamatot még kétszer ismételjük meg, mindig 10 perces pihentetéssel. Az utolsó hajtogatás után 1 órát kelesztjük a tésztát.
Ha duplájára kelt, kiborítjuk egy enyhén lisztezett deszkára, óvatosan téglalapot formázunk belőle ügyelve, hogy a levegőt ne nyomjuk ki a tésztából. 6 részre osztjuk és gömböket formázunk belőle úgy, hogy a tészta széleit a közepére csippentjük, amíg gömbölyű formája nem lesz. Jól lezárjuk az illesztésnél és konyharuhával letakarva pihentetjük 10-15 percig.
Amíg pihen a tészta, egy tepsivel együtt előmelegítjük a sütőt 230 fokra. Enyhén lisztezett deszkán fél centiméter vastagra nyújtjuk a gombócokat és 10 percig letakarva pihentetjük. A kinyújtott tésztalapokat megszórjuk kevés liszttel és bedobáljuk a sütőben felmelegített tepsire.
10-15 perc alatt aranybarnára sütjük a pitákat. Még melegen nedves konyharuhába bugyoláljuk, így nem fognak kiszáradni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »










