Házi pita

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
15 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 400 g finomliszt
  • 250-300 ml víz
  • 4 g friss élesztő
  • 2 tk só

Elkészítése:

Az élesztőt belemorzsoljuk a vízbe és elkeverjük. Ehhez adagoljuk a lisztet és kézzel elkezdjük összegyúrni közben hozzáadjuk a sót is. A tészta kissé ragacsos, de ne ijedjünk meg.

Takarjuk le és 10 percig pihentetjük.

Utána meghajtogatjuk a tésztát úgy, hogy a szélébe belecsípünk és középre hajtjuk, összesen 8-szor, szépen körben. Ezt a folyamatot még kétszer ismételjük meg, mindig 10 perces pihentetéssel. Az utolsó hajtogatás után 1 órát kelesztjük a tésztát.

Ha duplájára kelt, kiborítjuk egy enyhén lisztezett deszkára, óvatosan téglalapot formázunk belőle ügyelve, hogy a levegőt ne nyomjuk ki a tésztából. 6 részre osztjuk és gömböket formázunk belőle úgy, hogy a tészta széleit a közepére csippentjük, amíg gömbölyű formája nem lesz. Jól lezárjuk az illesztésnél és konyharuhával letakarva pihentetjük 10-15 percig.

Amíg pihen a tészta, egy tepsivel együtt előmelegítjük a sütőt 230 fokra. Enyhén lisztezett deszkán fél centiméter vastagra nyújtjuk a gombócokat és 10 percig letakarva pihentetjük. A kinyújtott tésztalapokat megszórjuk kevés liszttel és bedobáljuk a sütőben felmelegített tepsire.

10-15 perc alatt aranybarnára sütjük a pitákat. Még melegen nedves konyharuhába bugyoláljuk, így nem fognak kiszáradni.