Hájas párna recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 60 dkg finom vagy rétesliszt
- nagy csipet só
- 1 tk cukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 ek ecet
- 2 ek tejföl
- kb 2-2,5 dl víz
Hájas réteghez:
- 450 g tisztított, ledarált háj
- 10 dkg finomliszt
Töltéshez:
- sűrű, sütésálló lekvár
Elkészítése:
A hájat és a lisztet alaposan elkeverjük.
A tésztához a lisztet, a tojást, a sót, a cukrot, az ecetet, a tejfölt egy nagyobb edénybe kimérjük, vagy a robotgép üstjébe. A vizet kis adagokban öntjük hozzá, míg rétestészta keménységű tésztát nem kapunk. Alaposan kidolgozzuk a tésztát.
A begyúrt tésztát letakartjuk és 20 percig pihentetjük.
Egy lisztezett deszkán egészen vékonyra nyújtjuk, rákenjük a hájat és következik a hajtogatás. A kinyújtott tésztát a rövidebbik oldalától kezdve feltekerjük.
A tekercset a nyújtófával kissé ellapítjuk, majd félbehajtjuk (az egyik felét ráhajtottam a másikra). Összenyomkodjuk és a nyújtófával téglalap alakúra nyújtjuk. Ütögető mozdulatokkal kell kezdeni, így megtartja a formáját és csak azután szabad nyújtani.
A 2-3 mm vastag tésztát először hosszában hajtjuk három rétegre (a bal oldali részt a középső harmadra, majd erre a jobb oldali részt), végül az így kapott hosszú csíkot is három rétegre hajtjuk. Letakarjuk és 40-45 percig hagyjuk pihenni.
Ezután ismét egy ilyen dupla hármas hajtogatás következik. Ezután vagy pihentetjük megint 45 percig, vagy fóliába csavarva hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Másnap (vagy a 45 perc letelte után) ismét megütögetjük, kinyújtjuk hajtogatjuk.
Végül 3-4 mm vastagra nyújtjuk és 8-10 cm széles négyzetekre vágjuk.
Minden négyzet közepébe (házi szilva)lekvárt teszünk.
A négyzeteket lehet háromszögre vagy párna formára is hajtani. Sütőpapíros tepsin 190 fokra előmelegített sütőben 15-16 perc alatt szép rózsaszínre sütjük.
Porcukorral vagy fahéjas porcukorral megszórva tálaltam. Frissen az igazi.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »