Expressz szilvás gombóc recept
Hozzávalók:
(kb. 15 db-hoz)
- 4 dl víz
- csipet só
- 4 ek olaj
- 1 ek porcukor
- 25 dkg liszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Töltelék:
- 8 szem szilva
- cukor
- fahéj
Továbbá:
- zsemlemorzsa
- olaj
Elkészítése:
A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, magot kiszedjük. Tálba tesszük őket, jól beszórjuk cukorral és fahéjjal. (Ízlés szerint értelem szerűen.) Félretesszük.
Kevés olajon a zsemlemorzsát aranybarnára pirítjuk. ezt is félretesszük. Egy lábasban feltesszük forrni a vizet, amiben majd a gombócokat kifőzzük.
Egy másik edényben a 4 dl vizet elkezdjük forralni, ha forr, hozzáadjuk a 4 ek olajat, a sót, a cukrot, beleöntjük a lisztet, és gyors mozdulatokkal keverjük, hogy ne legyen csomós
Lehúzzuk a tűzről, ráütjük az 1 db tojást, és szintén határozott mozdulatokkal az egészet egyneművé keverjük. (2 percet azért szánjunk rá, még ha reménytelennek is tűnik elsőre.)
Picit hűlni hagyjuk (szerintem 3-5 percet hagytam, épp hogy ne legyen forró), és amikor már meg tudjuk fogni kézzel, kis gombócokat csípünk, kilapítjuk a kezünkkel, beletesszük egy fél fahéjas szilvát, és beburkoljuk a tésztával.
Külön tetszett a tésztában, hogy ha valahol kibukkant a szilva, és nem tudtam befedni, csak csíptem egy darabot a többi tésztából, és “befoltoztam”. Könnyen tapadt, és a főzésnél sem jött szét.
Ha megcsináltuk a gombócokat, addigra a főzővíz is szépen felforr, így beleeresztjük őket.
Mondjuk 2 részletben, fazék méretétől függően, de ne tolongjanak a gombócok. Amikor feljött a víz felszínére (kb. 5 perc), azonnal ki is vehetjük.
Olajon pirított zsemlemorzsára tesszük, meghempergetjük, majd fahéjas porcukorral tálaljuk. Bon appétit!