Gesztenyés pitebejgli recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 6-6 dkg hideg zsír és vaj
- 3 dkg porcukor
- 1/2 kk só
- 10 g friss élesztő
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - kb 1 dl tejföl
Töltelék:
- 50 dkg gesztenyemassza
- 10 dkg aszalt szilva
- 2-3 ek rum
- kb 50 ml tejszín
- 1-2 ek kekszmorzsa
Tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS szétválasztva
Elkészítése:
A tésztához a lisztet, a porcukrot és a sót egy tálba mérjük, elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, hozzámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta, majd folpackba csomagolva kb 60 percig hűtőben pihentetjük.
A töltelékhez a szilvát egy késes aprítóval apróra daráljuk, a gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörjük, összekeverjük a szilvával , hozzáadjuk a rumot és annyi tejszínt, hogy krémes állagot kapjunk.
A pihentetett tésztát két részre osztjuk. Az egyik tésztaadagot egy kivehető aljú piteformába nyújtjuk (25 cm) – ha nincs kivehető aljú formánk, akkor a formába vágjunk egy kb 15 cm széles sütőpapírt és fektessük bele a formába úgy, hogy a széle túllógjon, így a papír segítségével könnyebb lesz majd kiemelni a megsült pitét.
Megszórjuk kekszmorzsával és belesimítjuk a tölteléket, majd befedjük a másik kinyújtott tésztával.
A pite tetejét lekenjük tojássárgájával és hideg helyen hagyjuk rajta megszáradni, majd lekenjük tojásfehérjével és meleg helyen kb 1 órán át kelesztjük.
Ezután megszurkáljuk egy hústűvel és 180 °C-ra melegített sütőben kb 25-30 perc alatt megsütjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »









