Gesztenyés pitebejgli recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 6-6 dkg hideg zsír és vaj
- 3 dkg porcukor
- 1/2 kk só
- 10 g friss élesztő
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- kb 1 dl tejföl
Töltelék:
- 50 dkg gesztenyemassza
- 10 dkg aszalt szilva
- 2-3 ek rum
- kb 50 ml tejszín
- 1-2 ek kekszmorzsa
Tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS szétválasztva
Elkészítése:
A tésztához a lisztet, a porcukrot és a sót egy tálba mérjük, elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, hozzámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta, majd folpackba csomagolva kb 60 percig hűtőben pihentetjük.
A töltelékhez a szilvát egy késes aprítóval apróra daráljuk, a gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörjük, összekeverjük a szilvával , hozzáadjuk a rumot és annyi tejszínt, hogy krémes állagot kapjunk.
A pihentetett tésztát két részre osztjuk. Az egyik tésztaadagot egy kivehető aljú piteformába nyújtjuk (25 cm) – ha nincs kivehető aljú formánk, akkor a formába vágjunk egy kb 15 cm széles sütőpapírt és fektessük bele a formába úgy, hogy a széle túllógjon, így a papír segítségével könnyebb lesz majd kiemelni a megsült pitét.
Megszórjuk kekszmorzsával és belesimítjuk a tölteléket, majd befedjük a másik kinyújtott tésztával.
A pite tetejét lekenjük tojássárgájával és hideg helyen hagyjuk rajta megszáradni, majd lekenjük tojásfehérjével és meleg helyen kb 1 órán át kelesztjük.
Ezután megszurkáljuk egy hústűvel és 180 °C-ra melegített sütőben kb 25-30 perc alatt megsütjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 különleges és csodás torta telis-tele csokival!
Ez a válogatás a csokirajongók álma: krémes, mousse-os, gyümölcsös, sőt még
Tovább olvasom »
Batyuk sokasága: töltött falatkák minden alkalomra
Ebben a válogatásban találsz édességeket túróval, epres-túrós változatokat,
Tovább olvasom »
Kolbász minden mennyiségben: leves, főétel, sós sütemény, kelttészta
Ha szereted a karakteres, húsos ízeket, a kolbász az egyik legjobb barátod
Tovább olvasom »
Könnyed habcsók alapú krémes, gyümölcsös desszert. Igen, ez a Pavlova!
A Pavlova a desszertek királynője: egyszerre habos, roppanós és ellenállhat
Tovább olvasom »
Galuska a főszerepben: gyűjts inspirációt és válaszd ki a kedvenced!
A galuska nem csak kísérő, hanem önálló sztár is lehet: legyen szó kolbássz
Tovább olvasom »
Válogatás fehér csoki rajongóknak: 12 mennyei sütemény egy helyen
Készülj fel, hogy belépsz a fehér csoki világába! Vannak itt krémes desszer
Tovább olvasom »