Gesztenyés pitebejgli recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 6-6 dkg hideg zsír és vaj
- 3 dkg porcukor
- 1/2 kk só
- 10 g friss élesztő
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- kb 1 dl tejföl
Töltelék:
- 50 dkg gesztenyemassza
- 10 dkg aszalt szilva
- 2-3 ek rum
- kb 50 ml tejszín
- 1-2 ek kekszmorzsa
Tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS szétválasztva
Elkészítése:
A tésztához a lisztet, a porcukrot és a sót egy tálba mérjük, elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, hozzámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta, majd folpackba csomagolva kb 60 percig hűtőben pihentetjük.
A töltelékhez a szilvát egy késes aprítóval apróra daráljuk, a gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörjük, összekeverjük a szilvával , hozzáadjuk a rumot és annyi tejszínt, hogy krémes állagot kapjunk.
A pihentetett tésztát két részre osztjuk. Az egyik tésztaadagot egy kivehető aljú piteformába nyújtjuk (25 cm) – ha nincs kivehető aljú formánk, akkor a formába vágjunk egy kb 15 cm széles sütőpapírt és fektessük bele a formába úgy, hogy a széle túllógjon, így a papír segítségével könnyebb lesz majd kiemelni a megsült pitét.
Megszórjuk kekszmorzsával és belesimítjuk a tölteléket, majd befedjük a másik kinyújtott tésztával.
A pite tetejét lekenjük tojássárgájával és hideg helyen hagyjuk rajta megszáradni, majd lekenjük tojásfehérjével és meleg helyen kb 1 órán át kelesztjük.
Ezután megszurkáljuk egy hústűvel és 180 °C-ra melegített sütőben kb 25-30 perc alatt megsütjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »