Gesztenyés pitebejgli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Gesztenyés pitebejgli

Hozzávalók:
Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 6-6 dkg hideg zsír és vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 1/2 kk só
  • 10 g friss élesztő
  • 1 tojássárgája
  • kb 1 dl tejföl

Töltelék:

  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 2-3 ek rum
  • kb 50 ml tejszín
  • 1-2 ek kekszmorzsa

Tetejére:

  • 1 tojás szétválasztva

Elkészítése:

A tésztához a lisztet, a porcukrot és a sót egy tálba mérjük, elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, hozzámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta, majd folpackba csomagolva kb 60 percig hűtőben pihentetjük.

A töltelékhez a szilvát egy késes aprítóval apróra daráljuk, a gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörjük, összekeverjük a szilvával , hozzáadjuk a rumot és annyi tejszínt, hogy krémes állagot kapjunk.

A pihentetett tésztát két részre osztjuk. Az egyik tésztaadagot egy kivehető aljú piteformába nyújtjuk (25 cm) – ha nincs kivehető aljú formánk, akkor a formába vágjunk egy kb 15 cm széles sütőpapírt és fektessük bele a formába úgy, hogy a széle túllógjon, így a papír segítségével könnyebb lesz majd kiemelni a megsült pitét.

Megszórjuk kekszmorzsával és belesimítjuk a tölteléket, majd befedjük a másik kinyújtott tésztával.

A pite tetejét lekenjük tojássárgájával és hideg helyen hagyjuk rajta megszáradni, majd lekenjük tojásfehérjével és meleg helyen kb 1 órán át kelesztjük.

Ezután megszurkáljuk egy hústűvel és 180 °C-ra melegített sütőben kb 25-30 perc alatt megsütjük.