Foszlós kalács recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 80 dkg finomliszt
- 5 dkg rétesliszt
- 8-10 dkg vaj vagy olaj (én felesben olajjal és zsírral készítettem)
- 15 dkg cukor
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 3 dkg élesztő
- 5-6 dl tej
- 12,5 dkg mazsola
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
Lekenéshez:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A réteslisztet, 1 kk cukrot, az élesztőt 2 dl langyos tejben felfuttatjuk.
Ha elkészült a kovász, akkor hozzáöntjük a sima liszthez, amelyben mélyedést készítettünk, kevés liszttel elkeverjük, letakarjuk és újra kelesztjük.
Ha a kovász megkelt, hozzáadjuk a csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat, az egész tojást és a tojássárgáját, a cukrot. A szükséges mennyiségű langyos tejjel dagasztjuk úgy, hogy se kemény, se túl lágy ne legyen a tészta.
Ha a tészta már jó hólyagos, beleszórjuk a mazsolát és a felolvasztott langyos vajjal vagy olajjal még jól kidolgozzuk. A tészta nem lehet zsíros, az edényben és a kézen levő vajat vagy olajat fel kell vennie.
Az edényt és a tészta tetejét meglisztezzük, melegített abrosszal lefedjük. Meleg helyen kelesztjük.
Ha a kétszeresére kelt a tészta, akkor lisztezett deszkára borítjuk. Háromfelé osztjuk, hármas fonással megfonjuk. Fonás előtt a darabokat jól meglisztezzük, akkor foszlósabb lesz.
Lisztezett sütőpapírra helyezzük és meleg helyiségben abrosszal letakarva megkelesztjük a duplájára.
Ha megkelt, tojással megkenjük kétszer egymás után, 10 perc eltéréssel.
Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.
Tipp:
Ebből az adagból nekem 3 szép kalácsom lett.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »