Foszlós kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 80 dkg finomliszt
- 5 dkg rétesliszt
- 8-10 dkg vaj vagy olaj (én felesben olajjal és zsírral készítettem)
- 15 dkg cukor
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 3 dkg élesztő
- 5-6 dl tej
- 12,5 dkg mazsola
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
Lekenéshez:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A réteslisztet, 1 kk cukrot, az élesztőt 2 dl langyos tejben felfuttatjuk.
Ha elkészült a kovász, akkor hozzáöntjük a sima liszthez, amelyben mélyedést készítettünk, kevés liszttel elkeverjük, letakarjuk és újra kelesztjük.
Ha a kovász megkelt, hozzáadjuk a csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat, az egész tojást és a tojássárgáját, a cukrot. A szükséges mennyiségű langyos tejjel dagasztjuk úgy, hogy se kemény, se túl lágy ne legyen a tészta.
Ha a tészta már jó hólyagos, beleszórjuk a mazsolát és a felolvasztott langyos vajjal vagy olajjal még jól kidolgozzuk. A tészta nem lehet zsíros, az edényben és a kézen levő vajat vagy olajat fel kell vennie.
Az edényt és a tészta tetejét meglisztezzük, melegített abrosszal lefedjük. Meleg helyen kelesztjük.
Ha a kétszeresére kelt a tészta, akkor lisztezett deszkára borítjuk. Háromfelé osztjuk, hármas fonással megfonjuk. Fonás előtt a darabokat jól meglisztezzük, akkor foszlósabb lesz.
Lisztezett sütőpapírra helyezzük és meleg helyiségben abrosszal letakarva megkelesztjük a duplájára.
Ha megkelt, tojással megkenjük kétszer egymás után, 10 perc eltéréssel.
Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.
Tipp:
Ebből az adagból nekem 3 szép kalácsom lett.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »









