Fonott, édes perec recept
Ők is elkészítették
Elkészítése:
A tejet a cukorral langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A felfuttatott élesztős tejbe beleszitáljuk a lisztet, beleütjük a a tojások sárgáját, csipet sót és elkezdjük összeállítani a tésztát. Ha már összeállt a tészta akkor az olvasztott vaj-olaj keverékét apránként beledolgozzuk a tésztába. Addig dagasztjuk, amíg elkezd hólyagosodni és elválik az edény falától és a kezünktől.
A tészta tetejét enyhén meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával kb 30 percig meleg helyen kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, akkor nyolc felé vágjuk vagy kézzel tépjük. Kis cipókat formázunka tésztából, majd egyesével hosszú rudakká sodorjuk. A rudakat félbe hajtjuk, megtekerjük vagy kettős fonással összecsavarjuk, majd karikára hajlítjuk és a végeit összenyomkodjuk.
A maradék tésztát is elkészítjük.
Tepsibe rakjuk felvert tojással megkenjük a tetejét és ismét 25 percig kelesztjük.
Ha megkeltek a perecek, akkor ismét lekenjük, majd 180 fokos sütőbe toljuk és 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.